Počeli su radovi na energetskoj obnovi Dječjeg vrtića „Pčelica“ Čazma. Riječ je o projektu vrijednom 480.000 kuna koji, po provedenom natječaju Program podrške poboljšanju materijalnih uvjeta u dječjim vrtićima, s 317.000 kuna financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a ostatak iznosa financira Grad Čazma, nositelj projekta.

Projekt obuhvaća obnovu starog dijela dječjeg vrtića – u četiri prostorije zamijenit će se stropovi, rasvjeta te obnoviti podovi, a sportska će se dvorana sanirati od utjecaja vlage.

Rok za izvođenje radova je 40 dana tako da bi s krajem rujna i radovi trebali biti gotovi. Budući da se radi o unutrašnjem uređenju, dvije će vrtićke skupine, najstarije dobi privremeno, od 3. rujna biti smještene u obnovljenom Domu umirovljenika u Čazmi.

„Prostor će se opremiti i prilagoditi potrebama djece, a odgajatelji i osoblje učinit će sve da djeci ondje ništa ne nedostaje“, naglašava ravnateljica vrtića, Martina Kovač.

„Obroci će se obavljati u prostoru Doma umirovljenika, s time da će doručak i užina biti ondje, a ručak će se dovoziti iz vrtića. Javno dječje igralište i Gradska knjižnica u neposrednoj su blizini tako da vjerujemo da će skupinama Malaca i Bubamara privremeni boravak biti ugodan. Ovim putem zahvaljujemo Matici umirovljenika na susretljivosti, a roditelje molimo za strpljenje i razumijevanje. Konačno, u obnovljenom vrtiću svima će biti ugodniji boravak i rad“, dodaje ravnateljica.

Kroz nekoliko mjeseci krenut će i projekt dogradnje i proširenja vrtića, vrijedan 6,4 milijuna kn, koji će se u potpunosti financirati iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj. Ravnateljica Kovač smatra da ti radovi neće utjecati na smještaj polaznika vrtića, kojih je ove godine 160.

Prijavljen je i projekt produljenja radnog vremena vrtića, koji je prošao drugu fazu postupka dodjele sredstava – procjenu kvalitete te ušao u u treću fazu, a to je donošenje odluke o financiranju. Nju će provesti Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Ovaj projekt za čazmanski dječji vrtić vrijedan je gotovo 3 milijuna kuna. Riječ je o bespovratnom novcu u 100%-tnom intenzitetu potpore.