Kako Grad želi proširiti postojeću poduzetničku zonu, gradski su vijećnici izglasali kupnju dodatnog zemljišta koje se nalazi u neposrednoj blizini, a površine je četiri jutra.

Nakon što je Grad Čazma prodao zadnje parcele u Poduzetničkoj zoni Ninkovica u Čazmi, ona je i službeno popunjena. Posljednje parcele prodane su domaćem investitoru, tvrtki Invictus iz Čazme, koja planira određenu izgradnju.

Poduzetnička zona u Čazmi formirana je prije 20-ak godina. Za nju je dio zemljišta Grad dobio od RH, dok je dio sam otkupio od privatnih vlasnika. Sredstvima Ministarstva gospodarstva i poduzetništva zona je opremljena komunalnom infrastrukturom. Želja je u Gradu da se postojeća zona proširi te su u tu svrhu, na prijedlog gradonačelnika Dinka Piraka, vijećnici Gradskog vijeća grada Čazme donijeli odluku o kupnji dodatnog zemljišta, koje se nalazi pokraj poduzetničke zone:

„Radi se o površini od četiri jutra, koja je u vlasništvu tvrtke Severka iz Vagovine. Njima je taj prostor služio kao ekonomsko dvorište, dobro je da su se izmaknuli s ovog lokaliteta zbog blata na cesti, prašine i prolaska teških traktora kroz poduzetničku zonu. Drago mi je da su pronašli svoj novi prostor gdje će obavljati ovu djelatnost. Preselili su se u prostor Čazmatransa, na staro parkiralište“, rekao je gradonačelnik.

Procjena sudskog vještaka za vrijednost ovog zemljišta od četiri jutra i nekretnine na njoj je 1,9 milijuna kuna, dok ponuda koju je Grad dobio od tvrtke Severka iznosi 1,8 milijuna kuna.

Gradonačelnik je naglasio kako Gradu ovaj prostor treba i radi nedostatka prostora za razvrstavanje komunalnog otpada.

„Privremeno se to već to tamo radi. U konačnici, kad će biti sanirano i odlagalište, tad ćemo ondje imati i pretovarnu stanicu. Ondje je planiran i pročistač za otpadne vode. Prema nekim dugoročnim planovima tu bi se mogla izgraditi i sortirnica“, dodao je.

„Sljedeći korak je velika zona. Lokalitet za nju su Široke livade i napravili smo sve preduvjete za to“, istaknuo je gradonačelnik.

U izradi je projekt za izgradnju prometnice kroz buduću veliku industrijsku zonu, a koji će Grad prijaviti na neki od EU natječaja koji će biti raspisani. Ta bi prometnica trebala ići uz kanal Bukovina i povezati Moslavačku i Ulicu Franje Vidovića. Time bi Grad dobio građevinsku cjelinu od tridesetak hektara namijenjenu većoj industriji.

Kupnjom zemljišta u blizini poduzetničke zone, Grad može odlučiti o vrsti poduzetničkih grana koje će ondje biti:

„Podsjetimo da je upravo u ovom prostoru jedan investitor imao želju da bude karantena za domaće životinje, što je izazvalo veliki otpor građana i na kraju se od toga odustalo. Mislim da je dobro da Grad bude taj koji će gospodariti tim lokalitetom i prostorom, da nam se opet ne dogodi traktorijada, ili krave i ostale životinje koje tu ne spadaju“, zaključio je gradonačelnik.