Točno deset godina nakon što je otuđena s Gradine, u Čazmi je ponovno postavljena spomen bista književnika Slavka Kolara. Autor je i ovoga puta poznati akademski kipar Stipe Sikirica te je bista istovjetna prvoj, odnosno izlivena po originalnom kalupu.

– Kao što smo i najavili, u povodu 130 godina od rođenja Slavka Kolara, naša Gradska knjižnica pripremila je knjigu o ovom književniku po kojem i nosi ime te smo dali izraditi novu spomen bistu koju smo postavili u dvorište Knjižnice, rekao je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Izrada biste financirana je iz Gradskog proračuna, a stoji oko 100.000 kuna.

Svečano otvorenje bit će ovoga petka, 26. studenog u 11 sati, prilikom promocije knjige Divan užas – izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917.-2021.), čiji je glavni urednik Mario Kolar, a koja će se održati u sklopu Dana Slavka Kolara.

Dani Slavka Kolara kulturna su manifestacija koja se organizira svake godine za Dan knjižnice, odnosno rođendan Slavka Kolara, 1. prosinca. Ovogodišnji Dani Slavka Kolara proteći će u obilježavanju dviju obljetnica. Prva je 130. obljetnica rođenja Slavka Kolara (01.12.1891.), a druga je deseto izdanje Natječaja za kratku priču – satiru Slavko Kolar.