U petak, 15. lipnja 2018. u Poljskoj je potpisan Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Grada Čazme i poljske županije Legionowo. Ciljevi i sadržaj međusobne suradnje, među ostalim, odnose se na razvoj međusobnih gospodarskih veza, pokretanje kontakata međusobnih poslovnih subjekata, razmjenu stečenih iskustava i znanja te novih tehnologija, susrete obrtnika i gospodarstvenika, stvaranje zajedničkih projekata te zajedničko sudjelovanje u projektima vezanima uz specifičnosti svakog područja.

Predstavnici Grada Čazme, predvođeni gradonačelnikom Dinkom Pirakom, i Razvojne agencije Čazma, boravili su u lipnju prošle godine u službenom posjetu Poljskoj, a u rujnu je Grad Čazma bio domaćin poljskoj delegaciji.

Rezultat je to poziva kojeg je, putem Udruge gradova RH, uputila poljska županija Legionowo i, kao potencijalne partnere u Hrvatskoj za prekograničnu suradnju u budućim projektima financiranim iz EU fondova – odabrala Grad Čazmu.

„Poljska županija i grad Legionowo imaju dugogodišnja iskustva u realiziranju europskih sredstava te se nadamo da ćemo od njih mnogo toga naučiti i uspjeti realizirati“, prilikom potpisivanja Sporazuma istaknuo je gradonačelnik Dinko Pirak.

„Iako kratak, ovogodišnji posjet već je otvorio neke teme, ovoga puta iz komunalnih djelatnosti, u kojima bismo mogli naći zajednički interes“, rekao je direktor komunalnog poduzeća Komunalije Čazma, Ivan Beljan, koji je također prisustvovao potpisivanju. „Poljaci su mnogo izgradili zahvaljujući europskim fondovima te se nadam da će nam pomoći kako bismo i mi uspjeli realizirati neke buduće projekte. Iako se trudimo biti ispred svih u okruženju po razvijenosti komunalne infrastrukture, primjerice doveli smo plin i vodu u svako kućanstvo, uvijek postoji prostor za daljnje napredovanje“, rekao je direktor.

Poljska je zemlja s više od 38 milijuna stanovnika. Glavni je grad Varšava, u kojem živi dva milijuna ljudi. Iako je BDP po glavi stanovnika u Poljskoj manji nego u Hrvatskoj, a prosječne su im plaće daleko niže, nezaposlenost je na 13,5 posto, a u glavnome gradu na minimalnih četiri posto. Poljska je jedina zemlja Europske unije koja je uspjela u potpunosti izbjeći recesiju, pa je tako u 2012. godini ostvarila rast BDP-a od 1,8 posto, a otvorila je i 300.000 radnih mjesta. Tajna tog uspjeha nije zapravo nikakva tajna – Poljsku naprijed guraju fondovi Europske unije. U financijskoj perspektivi (budžetu EU) za razdoblje od 2007. do 2013. uspjela je ugovoriti 85% od 67,9 milijardi eura koliko joj je bilo na raspolaganju. U devet godina povukla je 82 milijarde eura.