U Gradskoj upravi u Čazmi, u utorak, 5. lipnja 2018. godine potpisan je sporazum o suradnji između općina Berek, Hercegovac, Ivanska, Štefanje i Velika Trnovitica te gradova Čazme i Garešnice, temeljem kojega će se pristupiti zajedničkoj izradi Studije izvedivosti i Plana razvoja širokopojasne infrastrukture za područje navedenih gradova i općina.
“Otvara nam se mogućnost povlačenja novca iz Fonda za ruralni razvoj. Na prijedlog Općine Hercegovac, ovaj moslavački dio županije ide u zajednički projekt. Oko 10.000 kućanstava ovime će dobiti pristup brzom internetu, što je ne samo standard koji bi svi trebali imati već i preduvjet za privlačenje investitora u naš kraj”, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak.
“Kad se izgradi potrebna infrastruktura, minimalna brzina interneta bit će 100 megabita u sekundi. Ako znamo da je sada to 2 do 15 megabita, jasno je što uvođenje optike znači za naša kućanstva”, napomenuo je načelnik Općine Hercegovac, Boro Bašljan.
Nakon potpisivanja sporazuma krenut će izrada projektne dokumentacije jer se kasnije tijekom godine očekuje otvaranje natječaja u Fondu za regionalni razvoj. Dogovoreno je da će projekt voditi Razvojna agencija Čazma.