Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak potpisao je ugovor o konzultantskim uslugama s tvrtkom T&MC Group. Predmet ugovora je uređivanje odnosa između ugovornih strana, a vezano za pružanje konzultantskih usluga u definiranju razvojne vizije Grada, strategije razvoja i strateških projekata koji će se kandidirati za sufinanciranje iz fondova EU.

Kako bi iskoristili potencijale i odgovorili na ključne izazove poput nezaposlenosti i gospodarske stagnacije, od presudne je važnosti da su budući strateški razvoj i ulaganja dobro usmjereni. U gradu Čazmi prepoznata je važnost zajedničkog, koordiniranog i integriranog pristupa planiranju razvoja grada koji će omogućiti učinkovitije iskorištavanje prednosti i prigoda iz okruženja, kako bi se postigao viši standard i bolja kvaliteta života za sve stanovnike. Glavni cilj buduće razvojne strategije je pronaći načine pomoću kojih će se životni standard podići na višu razinu prema kriterijima društveno – ekonomske razvijenosti.  – Želimo Čazmu pretvoriti u grad čiji će stanovnici živjeti prosperitetno, u sigurnom i zdravom okruženju, na razini na kojoj danas žive najrazvijeniji europski gradovi. Pravci budućeg razvoja temeljit će se na prirodnim, kulturnim i povijesnim vrijednostima koje Čazma ima, te turizmu i gospodarstvu, istaknuo je gradonačelnik Pirak, te nastavio kako je ulazak Hrvatske u Europsku uniju prilika i za Čazmu da se kao novi europski grad nastavi razvijati, koristeći sve prilike koje nudi proces integracije, čuvajući istodobno svoje specifičnosti i prepoznatljivi identitet. Europska sredstva koja zemljama stoje na raspolaganju najvećim dijelom ovise o kvalitetnoj pripremi za prihvat i iskorištavanje sredstava namijenjenih poticanju razvojnih projekata. Za Hrvatsku, riječ je o ukupno 10,423 milijarde eura u razdoblju od 2014.-2020., od čega je za ulaganje u rast i radna mjesta namijenjeno 8,397 milijardi eura, a za poljoprivredu i ruralni razvoj 2,026 milijardi eura iz europskih strukturnih i financijskih fondova. Stoga stupamo u ugovorni odnos s tvrtkom za koju vjerujemo da ima potrebno iskustvo i znanje koje ćemo moći iskoristiti kako bi na tom temelju ostvarili sredstva iz europskih fondova i realizirali projekte na dobrobit svih naših stanovnika, zaključio je gradonačelnik.

Natječaji će, prema najnovijim informacijama, biti otvoreni potkraj godine i namijenjeni su upravo gradovima poput Čazme, s oko 10-ak tisuća stanovnika. Stoga se u Čazmi nadaju uspješnom povlačenju sredstava pomoću kojih će se realizirati nekoliko projekata. Primjerice, uređenje zgrade za braniteljske i druge udruge na području grada, uređenje i opremanje mjesnih domova te infrastrukturne projekte. Također, među bitnim projektima je i dogradnja zgrade Osnovne škole. Budući da se BBŽ ne može prijavljivati na natječaje, za razliku od lokalne samouprave, Grad Čazma nada se prepuštanju osnivačkih prava, za što se zalaže već duže vrijeme.

potpisivanje