Središnji koordinacijski odbor akcije “Gradovi i općine – prijatelji djece”, kojeg čine predstavnici Saveza društava “Naša djeca” Hrvatske i Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, na godišnjem savjetovanju održanom u Zagrebu 24. studenog 2014. g., dodijelio je Gradu Čazmi i DV “Pčelica” Čazma Povelju za uzorno provedenu Naj akciju 2014. godine, pod nazivom “Eko pčelice”.

Naime, Dječji vrtić “Pčelica” Čazma jedini je vrtić u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji s međunarodnim statusom eko škole. Riječ je o programu osmišljenom za provedbu smjernica odgoja i obrazovanja za okoliš na razini čitavih škola i dječjih vrtića. Program Eko-škola jasno određuje i usmjerava način na koji se nastavni sadržaji o zaštiti okoliša, koji su dio redovnog nastavnog plana i programa, primjenjuju u svakodnevnom životu škole. Takav pristup pomaže učenicima, u svijesti svakog od njih, shvatiti kolika je važnost zaštite okoliša.

Dječji vrtić “Pčelica” Čazma uključio se u projekt Eko škole aktivnostima kojima se djecu i odrasle upozorava na potrebu angažiranja u smanjivanju otpada, kako bi se dugoročno utjecalo na promjenu navika, prije svega, kod mladih. Kako bi postigao eko status, čazmanski vrtić morao je zadovoljiti niz programskih koraka koji su uključivali različite ekološko – edukativne aktivnosti.

povelja