Jučer, 20. studenog, na Međunarodni dan djece, u Zagrebu je održana dodjela pohvala i priznanja za naj akcije koje tradicionalno dodjeljuje Savez društava “Naša djeca” Hrvatske.
Gradu Čazmi dodijeljena je povelja za akciju “Mi jedemo odgovorno”, koju provodi Dječji vrtić “Pčelica”.
Grad Čazma nosi titulu grada prijatelja djece još od 2009. g., a ovogodišnja akcija izabrana je kao jedna od 10 najboljih od ukupno 40-ak pristiglih iz cijele Hrvatske.

“Ovim projektom želimo inspirirati i motivirati djecu i mlade, njihove nastavnike i roditelje, a ne prisiliti  ih da promjene svoje životne navike na drastičan način. Želimo im pokazati da hrana ima veliki utjecaj na njih i na druge ljude diljem planeta. Ovim projektom želimo obuhvatiti sve komponente ljudske interakcije s hranom. Od proizvodnje, gdje moramo voditi računa o potrošnji vode i uloženoj energiji, spriječiti zagađenje tla, očuvati biološku raznolikost te zaštititi prirodne značajke krajolika, očuvati tradicijske i kulturološke vrijednosti svakog kontinenta, nacije i regije. Preko proizvodnje, gdje ćemo paziti na očuvanje nutritivnih vrijednosti hrane, a pritom zaštititi vode i zrak od potencijalnog zagađenja, pa do konzumacije, gdje ćemo paziti na količinu i kvalitetu hrane koji unosimo, kako bi sačuvali vlastito zdravlje. Moramo naučiti i voditi računa o zbrinjavanju viškova i osposobljavanju onih koji su gladni da proizvedu i konzumiraju dovoljno hrane za vlastite potrebe”, o cilju akcije rekla je ravnateljica Dječjeg vrtića “Pčelica” Čazma, Martina Kovač.