Sunčane zrake lijepog zimskog dana dobro je bilo upijati na Vustju, kod ribarske kuće, na novosagrađenim drvenim elementima koji su ondje postavljeni u sklopu projekta Čazma Natura.

Iako su ga naši osnovnoškolci već koristili za nastavu u prirodi, gradnja je sada potpuno završena pa vas pozivamo da onuda prošećete i sami se uvjerite u posebnost ovog projekta. Šesterokutni stol i sjenica pa i promatračnica, a posebno platoi pod krošnjama i kupola od pruća divne su kulise za, primjerice, popiti kavu ili neki drugi topli napitak za van i uživati u prirodi i suncu.

„Dolaskom ljepšeg vremena, otvorit će se ondje razne mogućnosti – za roštiljanje, razna okupljanja, kino na otvorenom, školu u prirodi…, pogotovo u prirodnoj hladovini postojećih stabala među koja su uklopljeni novi sadržaji. Naravno, uz nadu da će se do tada popraviti epidemiološka situacija i sve to omogućiti. U svakom slučaju, još jedan potprojekt Čazma Nature je završen i čeka vas, dragi sugrađani. Jer nijedna građevina, ni jedan sportski ili bilo koji drugi teren ne znači ništa bez ljudi koji će ga koristiti i udahnuti mu dušu“, poručio je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Uređenjem Interpretacijskog lokaliteta Vustje stvoreni su preduvjeti za održavanje učenja u prirodi što je i primarni cilj projekta – edukacija i interpretacija prirodne baštine. Stoga je Grad Čazma sklopio ugovor s vanjskim stručnjacima koji će pripremiti i odrađivati škole u prirodi „Šuma dabrova“ i „Selo roda“, u suradnji s Osnovnom školom Čazma i Dječjim vrtićem „Pčelica“.

„Radionice su posebno osmišljene za djecu predškolske i osnovnoškolske dobi te će uz pomoć njih usvojiti važnost očuvanja biljnih i životinjskih vrsta te način njihove zaštite. Uz pomoć edukativnih materijala koji će biti prilagođeni dobi sudionika, naučit će se pravilno odnositi prema prirodi. Predviđeno je održavanje 10 jednodnevnih radionica na kojima će sudjelovati 200 djece različitih dobnih skupina“, rekla je voditeljica projekta, Dajana Petrina, stručna savjetnica u Razvojnoj agenciji Čazma.

Promotivnim aktivnostima nastojat će se privući i druge škole na sudjelovanje u aktivnostima na novouređenim lokacijama.

Radovi na Vustju dio su velikog projekta Čazma Natura, vrijednog 26 milijuna kuna koji se financira sredstvima iz EU fonda i najveći je projekt Grada Čazme. Paralelno s gradnjom ovog jedinstvenog projekta, obnovljen je i vanjski izgled postojeće ribarske kuće koja je dobila fasadu, novi krov i stolariju.

Ukupna vrijednost radova na Vustju iznosi 700.000 kuna, a obnovu ribarske kuće financirao je Grad Čazma iz Gradskog proračuna te ona iznosi oko 120.000 kuna.

Više fotografija pronađite na:

https://www.facebook.com/media/set?vanity=gradsluzbena&set=a.3593674774015350