U Gradskoj upravi u Čazmi u ponedjeljak, 27. lipnja predstavljen je nacrt projekta eko kupališta koje bi se trebalo graditi u Čazmi. Riječ je o prvom takvom u Republici Hrvatskoj, a po uzoru na prvo eko-kupalište u Sloveniji, u Radlju ob Dravi. Predstavili su ga predstavnici projektantske tvrtke “Objem narave” iz Slovenije, kreatori slovenskog kupališta i autori mnogih drugih sličnih projekata. Za buduće kupalište u Čazmi osmislili su jedinstven projekt uklopljen u prostor središta grada, iskoristivši pritom prirodno okruženje, čime su smanjeni i troškovi gradnje. Po predloženom nacrtu, kupalište bi se sastojalo od bazena površine 1800 četvornih metara i pratećim sadržajima – terenima za odbojku na pijesku, dječjim igralištem, ugostiteljskim objektom, sanitanim čvorom, drvenim platoima za sunčanje i drugim sadržajima. Projekt je jedinstven, prilagođen terenu na kojem će se graditi, s posebnostima koji se ne mogu naći nigdje drugdje.
Prednost ekološkog kupališta je jeftinije održavanje, budući da za to nisu potrebna kemijska sredstva, nego se voda pročišćava u tzv. regeneracijskim zonama. Potrebna je i znatno manja količina električne energije za pogon crpki, nego što je to slučaj u konvencionalnim bazenima. Kupališna sezona trajala bi prilično dugo: “Budući da nacrt eko-kupališta predviđa plitak dio namijenjen djeci, dubine do 30 cm, i dio za neplivače, do 130 cm, a voda stalno kruži, ovaj plitki dio, koji će se brzo zagrijavati, grijat će cijeli bazen”, naglašava Tadej Volčanšek, jedan od projektanata.
Ovako zamišljeno kupalište također je višenamjensko i moguće ga je koristiti tijekom cijele godine za razne sadržaje – od klizališta, ukoliko vrijeme bude pogodno, preko različitih dječjih kampova ili umjetničkih kolonija do sportskih natjecanja i raznih priredbi. “Radlje ob Dravi već tri godine ima ovakvo kupalište i ono je jedan tradicionalno skijaški gradić preporodilo i turistički unaprijedilo, a vjerujemo da bi takve dobrobiti mogle biti i za Čazmu, pogotovo što su naše prirodne predispozicije za njegovu gradnju još bolje”, zaključio je gradonačelnik, Dinko Pirak.