Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima prisustvovao je Svečanoj sjednici u povodu Dana prijateljske slovenske Općine Radlje ob Dravi. Bio je to uzvratni posjet budući da su predstavnici Općine Radlje ob Dravi gostovali na Svečanoj sjednici, u povodu Dana Grada Čazme.

Općina Radlje ob Dravi i Grad Čazma u svibnju prošle godine potpisali su Povelju o prijateljstvu. Obostrana korist od novonastale suradnje pokazala se vrlo brzo; s još jednom slovenskom općinom, Ribnicom na Pohorju, Grad Čazma se kandidirao i proveo projekt Europa za građane, za koji je iz pretpristupnih fondova dobiveno 15.000 eura. Cilj projekta bio je povezivanje i suradnja naših građana sa stanovnicima slovenskih općina kroz razne kulturne, sportske i ostale programe.

Slovenske općine su u velikoj mjeri iskoristile mogućnosti financiranja iz pretpristupnih fondova te i dalje uspješno koriste financijska sredstva iz Europske unije: „Prijateljstvo i kontakti s kolegama iz Slovenije“, smatra gradonačelnik Pirak, „mogu nas uputiti u smjeru u kojem i oni idu, kako bismo i mi iskoristili mogućnosti financiranja koje nam se pružaju u europskom okruženju.“.

gradonačelnik   za govornicom