Gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima – predsjednicom Gradskog vijeća Andreom Prugovečki Klepac i zamjenicom gradonačelnika Snježanom Dončević te direktorom Komunalija Ivanom Beljanom održao je tradicionalni godišnji prijam za svećenike s toga područja. Prisustvovali su župnici – vlč. Dubravko Lauš, upravitelj Župe Sv. Marije Magdalene u Čazmi i Župe Sv. Katarine u Dapcima; vlč. Mato Mihaljević, župnik Župe Sv. Jelene Križarice u Vrtlinskoj; vlč. Krunoslav Brunović, upravitelj Župe Sv. Katarine u Samarici i Sv. Nikole u Gornjem Mikloušu; vlč. Mirko Valjak, Župa Pohoda BDM u Gornjem Dragancu i vlč. Stjepan Šprajc, Župa Sv. Margarete u Dubravi.

U prošloj je godini za potrebe održavanja sakralnih objekata na području Grada Čazme iz Gradskog proračuna ukupno utrošeno gotovo 90.000 kuna, a u Proračunu za 2014. godinu planirano je 130.000 kuna.Ovo je specifično područje, istaknuo je gradonačelnik, jer je pet župa okupljeno u dva dekanata koji se nalaze u dvije biskupije. Velika ulaganja potrebna za održavanje sakralnih objekata lokalnom proračunu jako je teško pratiti. Stoga je prijedlog gradonačelnika da se u budućnosti pokušaju iskoristiti fondovi Europske unije za što je ponudio pomoć Grada Čazme, preko Razvojne agencije. Također, budući da se radi o spomenicima kulture, gradonačelnik vidi mogućnost iskorištavanja fondova namijenjenih obnovi kulturne baštine.

Župna crkva sv. Marije Magdalene obnavlja se već nekoliko desetljeća, većinom sredstvima iz državnog proračuna, putem nadležnoga Ministarstva kulture. Prema riječima vlč. Dubravka Lauša, dekana Čazmanskog dekanata, i državna sredstva nedostatna su za neko značajnije ulaganje te se pretpostavlja kako će do 2017. godine tek završiti obnova glavnoga crkvenoga pročelja. Prošle su godine izmijenjeni kameni elementi, odnosno pokrovni zabati. Za cjelokupnu obnovu nužna su značajnija sredstva, pa i u iznosu od desetak milijuna kuna.

Od drugih projekata, vlč. Lauš je, među ostalim, zahvalio na suradnji u izradi opsežne izložbe o 360 godina župe u Čazmi, koju je prošle godine pripremio Centar za kulturu, pomoći u organizaciji mladomisničkog slavlja, jer je čazmanska župa nakon 120 godina imala mladomisnika, te na suradnji na području karitativne djelatnosti.

U Župi Miklouš, koja broji samo 500 vjernika, prema riječima vlč. Krunoslava Brunovića prošla je godina bila bogata projektima te je tako uređen župni dvor, igralište, uvedeno grijanje, drenaža, obnovljene orgulje. U Vrtlinskoj je izgrađen sanitarni čvor, a crkva je građevinski sanirana te je uvedeno učinkovito korištenje energije.

Bilo je razgovora i o planu projektiranja i gradnje mrtvačnica na grobljima u Vrtlinskoj, Mikloušu i Prnjarovcu te o depopulaciji s kojom se susreću u župama. Naime, u čazmanskoj župi prošle je godine bilo dvostruko više sprovoda nego krštenja, a u Župi Dapci situacija je i lošija. Župnici smatraju da na razini države nema učinkovite pronatalitetne politike. Grad pomaže u okviru svojih mogućnosti, sufinanciranjem nabavke udžbenika, novčanim potporama za novorođenčad i drugim socijalnim programima.

Suradnja između Grada Čazme i vjerskih zajednica i dalje je na visokoj razini, zaključeno je na sastanku, a svi uključeni ne dvoje da će se takva i nastaviti.

Picture 007'