U povodu Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, u Uredu gradonačelnika Čazme održan je se prijam za pripadnike čazmanske Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe.

Grad Čazma ima povijest dobrovoljnog vatrogastva dugu gotovo stoljeće i pol. Najstarije dobrovoljno vatrogasno društvo – DVD Čazma lani je obilježilo 140 godina postojanja. S obzirom na broj osoba izravno ili neizravno uključenih u vatrogastvo na području grada Čazme, njih 2150, gotovo svaki četvrti Čazmanac dobrovoljni je vatrogasac. Postižu zapažene rezultate na natjecanjima, dobro su opremljeni i redovito se obučavaju.

Također, među djecom i mladima u Čazmi tradicionalno postoji velik interes za tu vrstu djelatnosti pa je i podmladak mnogobrojan.

DVD-i su objedinjeni u Vatrogasnu zajednicu Čazma koja će, u povodu Dana Grada, ove godine obilježiti 20 godina rada, iako organizirano vatrogastvo seže u dalju povijest. Istovremeno, Javna će vatrogasna postrojba obilježiti svoje prvo desetljeće.

Ove je godine Javna vatrogasna postrojba imala 29 intervencija, od čega posebno naglašavaju zaštitu od polave u poduzetničkoj zoni, na čemu su angažirani bili i pripadnici DVD-a, te osiguranje relija, sportske manifestacije prilikom koje je također bio uključen veći broj ljudi.

U VZ Čazma najviše financijskih sredstava ove će se godine utrošiti na liječničke preglede i opremanje DVD-a, na što ih obvezuje Zakon o vatrogastvu.

Grad Čazma predao je zahtjeve za legalizaciju objekata u svojemu vlasništvu, gdje prioritet imaju upravo društveni odnosno vatrogasni domovi. U Gradskome proračunu osigurano je 380.000 kuna za rad Vatrogasne zajednice. Radi se i na iznalaženju načina za gradnju novog vatrogasnog centra, budući da postojeći prostor nije adekvatan. Uz pomoć europskih fondova na koje će se kandidirati potkraj godine, Grad Čazma nastojat će osigurati sredstva za realizaciju tog projekta.

picture 002'