Uoči blagdana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca, i Međunarodnog dana vatrogastva, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak i predsjednik Gradskog vijeća Branko Novković primili su predstavnike Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe.

Čazma je jedan od gradova koji izrazito brine o vatrogastvu, a povijest vatrogastva na tom području jedna je od najstarijih u Hrvatskoj. U prilog tome govori činjenica da je DVD Čazma jedno od najstarijih dobrovoljnih društava u državi. Svaki četvrti stanovnik grada je član nekog vatrogasnog društva, bilo kao aktivni ili podupirući član.

Gradonačelnik Pirak je naglasio kako Grad, uz svoje zakonske obveze financiranja vatrogastva, na niz indirektnih načina podupire rad vatrogasnih društava, no i Javne vatrogasne postrojbe, koja je uvijek prva na terenu ako se dogodi požar ili bilo koji drugi incident. Pohvalio je rad na preventivi i dodao kako se cijeli grad ponosi njihovim rezultatima s natjecanja na kojima sudjeluju, a posebno je zahvalio na angažmanu vatrogasaca tijekom prošlogodišnjeg rujanskog nevremena.

– Zahvaljujem vam u svoje i u ime naših sugrađana jer ste pomogli u pokrivanju njihovih domova i tu ste odradili stvarno lavovski posao, na čemu vam čestitam i zahvaljujem. I dalje možete računati na Grad kao vašu logistiku i zid koji stoji iza vas i vaših nastojanja da unaprijedimo vatrogastvo kako bi bilo još bolje i snažnije, rekao je gradonačelnik.

Na odličnoj suradnji s Gradom zahvalila je predsjednica gradske Vatrogasne zajednice Ivana Žugaj. Ukazala je na problem pada broja stanovnika u ruralnim dijelovima grada, što sa sobom donosi i opadanje broja članova te prestanak rada nekih dobrovoljnih društava.

– Borit ćemo se i truditi dalje, nadamo se i suradnji s Osnovnom školom Čazma, kako bi u najmlađima pobudili ljubav prema vatrogastvu jer naša budućnost ovisi o mladima, napomenula je.

Prema riječima zapovjednika Tihomira Brnjanca, JVP Čazma prošle je godine odradila više od 400 intervencija, što je povećanje od 300 % u odnosu na prijašnje godine. Razlog je, dakako, broj intervencija nakon nevremena koje je Čazmu pogodilo 15. rujna. Što se tiče financiranja postrojbe, Brnjanec je rekao kako se sredstva pametno ulažu u nabavu opreme, a istaknuo je i nabavu 400 protupožarnih aparata koja su podijeljena kućanstvima. Cilj je u konačnici da svako kućanstvo u narednom periodu dobije protupožarni aparat.

U ime dobrovoljnih vatrogasnih društava na dobroj suradnji i sredstvima za rad zahvalio je Stevo Kosić, predsjednik DVD-a Općevac-Palančani. Dodao je kako su, osim pomoći Grada, članovi ovog Društva puno toga i sami napravili te je pozvao i članove drugih dobrovoljnih društava da se više sami angažiraju, osobito na uređenju svojih domova.

– Od 2014. godine mi smo dom svojim rukama uredili, naravno, zahvaljujući Gradu koji nam je tu financijski pomogao i danas je to jedan prostor u koji je lijepo doći. Volio bih da se i druga društva na sličan način angažiraju oko svojih domova, rekao je Kosić, još jednom zahvalivši Gradu na financijskoj pomoći.

Podršku vatrogascima u ime Gradskog vijeća obećao je predsjednik Branko Novković.– Kroz mladost koja je na čelu Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe i iskustvo starijih, možete ta iskustva spojiti i privući mlade članove već od vrtićke dobi. Samo naprijed i želim vam svako dobro, zaključio je Novković.

Foto: D. Kirin