U Gradu Čazmi održan je tradicionalni prijam za predstavnike Vatrogasne zajednice i Javne vatrogasne postrojbe Grada Čazme, u povodu Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca.

Gradonačelnik Dinko Pirak zahvalio je vatrogascima na njihovom radu i podsjetio na činjenicu da je svaki četvrti Čazmanac vatrogasac te da je dobrovoljni dio vatrogastva najznačajniji. U naseljima u kojima postoji vatrogasno društvo i domovi su održavani, a ono što je najvažnije je da su vatrogasci pokretači raznih aktivnosti.

Grad Čazma će i u ovoj godini nastaviti s povećanjem potpora vatrogastvu: Pozicija za vatrogastvo u Gradskom proračunu kontinuirano se povećava, bilo da je to kroz financiranje Vatrogasne zajednice ili Javne postrojbe. Veći dio za financiranje Javne postrojbe dolazi iz državnog proračuna, no ostatak od gotovo milijun kuna izdvaja Grad. Isto tako, Vatrogasna zajednica raspolaže sa svojih petstotinjak tisuća kuna, najvećim dijelom za rad dobrovoljnih vatrogasnih društava, istaknuo je gradonačelnik.

Gradonačelnik je podsjetio i na činjenicu da Grad Čazma i indirektno pomaže vatrogastvu jer je značajan novac uložen u sanaciju domova i legalizaciju svih domova na području Grada. Ono što je posebno istaknuo je i vatrogasni centar za kojeg se očekuju sredstva iz EU fondova, no bez obzira na njih, Grad će u uređenje u prostora krenuti vlastitim sredstvima.

Damir Margetan, predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Čazme rekao je kako je vatrogastvo na području Grada Čazme jako dobro, financiranje je redovito, a posebno je istaknuo dobru suradnju Vatrogasne zajednice, DVD-a i Javne vatrogasne postrojbe.

– 11 požara i 25 tehničkih intervencija je Javna vatrogasna postrojba Grada Čazme imala do sada u ovoj godini, rekao je Josip Heger, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe i glavni zapovjednik Vatrogasne zajednice Grada Čazme te dodao kako u zadnje vrijeme ima manje požara. Za to je zaslužna preventiva, no raste broj zahtjevnih tehničkih intervencija, od teških prometnih nesreća do olujnih vjetrova i ostalih vremenskih ekstrema.

Vatrogasna zajednica Grada Čazme središnju će proslavu Dana sv. Florijana, zaštitnika vatrogasaca imati ove nedjelje u Mikloušu.