Na prošlogodišnjoj međunarodnoj izložbi vina u Čazmi, Čazmanskom vinokapu, ocjenjeno je 178 uzoraka, a u Udruzi vinara i vinogradara Čazme sličan odaziv očekuju i ove godine. „Već smo kontaktirali s izlagačima iz Slovenije koji će i ove godine sudjelovati, i to s većim brojem uzoraka“, rekao je predsjednik čazmanskih Vinara Mladen Furmek. „Čazmanski vinokap“ inače okuplja vinogradare iz 10-ak vinogorja, a ove će godine, u subotu, 21. ožujka 2015. godine, u motelu „Ana“ u Čazmi, s otvorenjem u 15,00 sati, to učiniti četvrti put. Uz vina, ocjenjuju se i rakije i likeri.

„Drago nam je da je zaživjela ova kvalitetna međunarodna manifestacija“, izjavio je gradonačelnik Dinko Pirak na današnjem sastanku s predstavnicima organizatora, Udruge vinara i TZ Moslavina – Čazma. „Čazmanski vinogradari izuzetno su napredovali u kvaliteti vina, što dokazuje njihovo zapaženo sudjelovanje na međunarodnoj izložbi vina u slovenskoj Metliki, i ova reprezentativna izložba koju organiziraju, a koja je, po broju uzoraka i kvaliteti, zasigurno najjača u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji“, rekao je Pirak.

Viši kriteriji ocjenjivanja također su potvrda kvalitete čazmanske priredbe: „Na Čazmanskom vinokapu provodimo međunarodno ocjenjivanje sa 100 bodova i pet članova ocjenjivačkog suda. Svi su članovi licencirani, imenovani od strane ministra poljoprivrede, a predsjednica je dr. sc. Ivana Alpeza, rukovoditeljica Laboratorija za senzorna ispitivanja Zavoda za vinogradarstvo i vinarstvo“, rekao je dopredsjednik Udruge Ivica Brnjanec. Podsjećamo, svi zainteresirani uzorke za ocjenjivanje i izložbu trebaju dostaviti u Čazmu, u motel „Ana“, 1. ožujka (nedjelja), u vrijeme od 10,00 do 20,00 sati.

 

“Čazmanski vinokap” održava se istoga vikenda kad i poznata čazmanska sportska manifestacija, supermaraton „Od Kaptola do Kaptola“, utrka koja se ove godine održava jubilarni, 40. put.

„S obzirom na visoku godišnjicu koju obilježavamo, očekujemo potporu brojnih sponzora, a svakako Grada Zagreba, Zagrebačke županije te njihovih turističkih zajednica. Također očekujemo značajniju podršku Bjelovarsko-bilogorske županije, nego što je to bilo do sada“, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak. Datum supermaratona je 22.3.2015..

vinogradari