U četvrtak, 12. travnja održat će se posljednji dan nogometnog kampa u Čazmi, u sklopu projekta Sport Over Borders, odnosno prekograničnog programa Interreg – Hrvatska – Mađarska.

Cjelotjedni boravak 30-ak srednjoškolaca iz Mađarske i Koprivnice u Čazmi završit će nogometnim turnirom na sportskim terenima, koji počinje u 10 sati, a u 12:30 predviđa se podjela nagrada.

Turniru mogu prisustvovati svi zainteresirani građani, ulaznice se ne naplaćuju.

Od 6. do 12. travnja u Čazmi su boravili srednjoškolci iz Mađarske i Koprivnice s voditeljima, u nogometnom kampu koji je organizirao Grad Čazma. Uz nogometne treninge i natjecanja, ukupno 30-ak djece sudjelovalo je na 43. supermaratonu „Od Kaptola do Kaptola“, razgledalo je grad Čazmu i kulturne ustanove, posjetilo obitelji Salaj, Galeriju Matešin, Kettlebell klub, sudjelovali su na tečaju hrvatskog jezika te im je bio osiguran smještaj, hrana i prijevoz za sve dane boravka u Čazmi.

Za njih su također bila organizirana predavanja, filmske večeri, kulinarsko natjecanje, posjet vinariji te razne druge zabavne aktivnosti, poput jahanja, karaoka i slično. Organizatori su nastojali da im posjet gradu Čazmi ostane u lijepoj uspomeni, u čemu su, nadaju se, i uspjeli.

Gradu Čazmi je, kao partneru, odobren projekt na europskom natječaju po programu INTERREG Mađarska – Hrvatska 2014 – 2020. Nositelj projekta je grad prijatelj Grada Čazme – mađarski grad Heviz, uz mađarski grad Zalaegerzeg i grad Koprivnicu.

To je treći sportski kamp u okviru ovog projekta, prvi je održan u Zalaegerszegu, drugi u Hevizu, a posljednji će se održati u svibnju u Koprivnici.

Za Grad Čazmu to je već treći projekt međunarodne suradnje financiran iz Europske unije, nakon uspješno provedenih programa IPA i Europa za građane, u kojima je Grad Čazma surađivao s Mađarskom i Slovenijom.

Projekt je ukupno vrijedan 1,5 milijuna kuna, a temeljem tog programa, Gradu Čazmi je kao partneru dodijeljeno 375.000 kuna.

Projekt nosi naziv „Sport cannot stop at borders“, a provodi se od srpnja 2017. do lipnja 2018. godine. Budući da je riječ o društvenom programu kojim se želi povezati ljude putem sporta, on, među ostalim, obuhvaća sportske kampove za djecu, glazbene i plesne programe, gastronomske događaje, prezentacije i radionice o zdravlju i važnosti sporta te mnoge druge.