U Zagrebu je održana svečanost u povodu 20 godina akcije “Gradovi i općine prijatelji djece” u organizaciji Saveza DND Hrvatske. Svečanost je otvorila predsjednica Saveza DND, prof.dr.sc. Aida Salihagić Kadić, a okupljene je u ime gradonačelnika pozdravio pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, Ivica Lovrić, Marijana Šalinović ispred Ureda UNICEF-a za Hrvatsku. Svečanosti je nazočila i državna tajnica iz Ministarstva znanosti i obrazovanja, Sanja Putica.

Gradovima koji su prijavili svoje Naj-akcije u 2019. godini, a ove ih je godine bilo 55, dodijeljene su povelje i pohvale. Među njima je i Grad Čazma, koji je, s Centrom za kulturu – Gradskim muzejom Čazma primio povelju za akciju Moj zavičaj – to sam ja.

Program ”Revitalizacija Čazme kao grada važnog za hrvatsku državnost” / Edukativna manifestacija ”Kulturno-povijesna baština Čazme i okolice – interpretacija, revalorizacija, popularizacija”, pod skraćenim nazivom MOJ ZAVIČAJ – TO SAM JA!. osmislio je Centar za kulturu, Gradski muzej Čazma, u suradnji s prof. dr. Vladimirom P. Gossom, profesorom emeritusom Sveučilišta u Rijeci te dr. sc. Božom Skokom, izvanrednim profesorom odnosa s javnošću i pročelnikom Odsjeka za novinarstvo i odnose s javnošću na Fakultetu političkih znanosti Sveučilišta u Zagrebu.

– Cilj manifestacije je osvijestiti prvenstveno mlade naraštaje, ali i ostale građane Čazme, o iznimno vrijednom blagu koje baštine, kako bi oni postali nositelji identiteta, glasnogovornici i promotori svoga kraja. Edukacija svih dobnih skupina, s posebnim naglaskom na mlađe generacije, predviđena je kroz raznorodne aktivnosti radioničkog tipa primjerenih određenoj starosnoj dobi. Zadnji dan manifestacije, kao svojevrsni zaključak provedenim aktivnostima, namijenjen je svim građanima s posebnim naglaskom na djelatnike u odgoju i obrazovanju, odnosno na upravna i radna tijela koja se u domeni djelovanja oslanjaju direktno ili posredno na kulturno-povijesnu baštinu. Cjelokupnom manifestacijom ujedno se predviđa i kreiranje održivog modela osvještavanja vlastitog nacionalnog kulturnog identiteta kasnije primjenjivog i na ostale povijesno i kulturno značajne cjeline bogate hrvatske povijesti i kulture.