U Sloveniji je održan još jedan radni sastanak o najvećem projektu Grada Čazme planiranom za ovu godinu – projektu bio-kupališta, kojemu su prisustvovali slovenski i hrvatski konzultanti i projektanti, djelatnici tvrtke „Objem narave“, gradonačelnik Čazme Dinko Pirak sa suradnicima, predstavnica razvojne agencije Čazma Dajana Petrina i direktorica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode na području BBŽ Spomenka Mlinarić.

„Jedan od najvećih projekata u ovoj godini – bio-kupalište – postaje mnogo više, odnosno mogući zamašnjak budućeg turizma, a time i značajan doprinos gospodarskom razvoju našeg kraja“, izjavio je gradonačelnik Dinko Pirak.

U dogovoru sa svima prisutnima, projekt je dobio naziv „Čazma Natura“ i proširen je na biološku i geološku raznolikost koja će, među ostalim, uključivati rekreativno-edukacijski park, poučne staze, školu u prirodi i školu plivanja.

„Obuhvatit ćemo i obnovu stare škole na trgu koju ćemo urediti u multifunkcionalni centar, obnovu doma umirovljenika, izgradnju bikeodroma, uređenje šetnice na nasipu uz Česmu te uređenje Vustja i Medjama. Aktualizirat ćemo biciklističke staze i promovirati promatranje biljnog i životinjskog svijeta – ponajprije roda i dabrova, te zaštićene biljne vrste. Planiramo ukazati na mnoge posebnosti čazmanskog kraja – naše autohtone biljne i životinjske vrste te geološku jedinstvenost. Nadamo se da će nam u projektu partner biti Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode, kao stručni suradnik, budući da je riječ o području Nature 2000 i Regionalnog parka Moslavačka gora kojim Ustanova upravlja. Javna ustanova također bi mogla kandidirati nabavu opreme nužne za svakodnevni rad koja bi ostala u njihovom trajnom vlasništvu. Očekujemo i suradnju s Osnovnom školom Čazma jer planiramo kandidirati opremanje kabineta za biologiju i uređenje arboretuma“, rekao je gradonačelnik.

Rok za predaju natječajne dokumentacije je 13. ožujak pa su u Gradu Čazmi svi resursi i aktivnosti usmjereni prema realizaciji ovog projekta.