Obavijest o raznim predstavama, koncertima, predavanjima Centra za kulturu – Gradskog muzeja Čazma
ožujak – travanj 2017. godine

„Jezične varijacije“, Kinodvorana Čazma, 19. 3. 2017. u 20:00 sati

Riječ je o jednoj priči interpretiranoj na 12 različitih načina, odnosno na 12 različitih narječja.
U predstavi igraju Antonija Stanišić Šperanda, dvostruka dobitnica Nagrade hrvatskog glumišta i članica DK Gavella, i Davor Svedružić, glumac GK Komedija. Redatelj predstave Borna Armanini spojio je ovo dvoje talentiranih glumaca u jednu glumačku igru u kojoj je “poigravanje” narječjima samo jedna od stavki ove nesvakidašnje predstave.
Varijacije u ovoj predstavi nisu samo različitosti narječja, već su i različitosti stilova.
Ideja je krenula od pomnih istraživanja na filološkom odsjeku Filozofskog fakultetu u Zagrebu gdje se izdavao časopis Govor. U istom časopisu, iz 1988. godine, pronađena je kratka studija o nekoliko nacionalnih, ali i regionalnih narječja, koja su obuhvaćala osam različitih narječja i time dodatno otkrivala bogatstvo hrvatskog jezika.

Kinodvorana Čazma, 19. 3. 2017. u 20:00 sati
Ulaz: 30 kn

 

Sjećanje na Ivu Robića, Kinodvorana Čazma, 29. 3. 2017. u 19:30 sati
Dixielend Band “Bjelovar” postoji već više od 30 godina. Repertoar je raznolik, od tradicionalnih Dixieland pjesmi i evergreena do hrvatskih narodnih pjesama i hitova.
Članovi benda su Boris Beketić na klarinetu, Slavko Smoljan na trubi, Zlatko Strčić trombon, Ivan Mihajlović klavijature, Darko Žalac na gitari, Mario Mikor na basu, Tihomir Vondra na bubnjevina i specijalni gost Stjepan Fortuna, vokal.
Vojo Šiljak (Bjelovar, 1941.), hrvatski novinar, radijski i televizijski voditelj, autor knjiga viceva i drugih zabavnih knjiga.
Ivo Robić je zavičajni pjevač. Rodio se u Garešnici 28. siječnja 1923., a umro u Rijeci 9. ožujka 2000.g. Bio je popularni hrvatski pjevač zabavnih melodija, pionir zabavne glazbe te prvi koji je ostvario i veliku međunarodnu karijeru.
Ploču Morgen, prodao je u preko milijun primjeraka tako da ga od tad zovu Mister Morgen, ona je i danas najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.
Kinodvorana Čazma, 29. 3. 2017. u 19:30 sati
Ulaz: 20 kn

 

„Koncert za mame i tate“, 27. 3. 2017. u 18:00 sati
Zbor Osnovne škole Čazma i učenici OŠ Čazma
Ulaz slobodan

 

„GRGA ČVARAK“ Kinodvorana Čazma, 4. 4. 2017. u 13:30 sati
Kazališna predstava „GRGA ČVARAK“ dolazi nam iz produkcije Scene “Gorica”.
Glume: Ana Vilenica, Mateo Videk, Tomislav Krstanović
Režija: Ivana Čoh Šverko
Dramatizacija: Ivana Čoh Šverko
Kostimografkinja: Iva Šimunović
Scenografkinja: Marta Crnobrnja
Autor glazbe: Dinko Appelt
Kinodvorana Čazma, 4. 4. 2017. u 13:30 sati

Ulaz: 10 kn

 

„I živjele su sretno…“ , Kinodvorana Čazma, 9. 4. 2017. u 19:30 sati
redateljica: Frana Marija Vranković;
scenografija: Marta Crnobrnja; kostimografija: Petra Dančević; svjetlo: Damir Sirotić; zvuk: Goran Stanilović;
Glume:
Trnoružica: Jelena Hadži Manev
Snjeguljica: Doris Pinčić Rogoznica
Pepeljuga: Mia Krajcar
Bezimena: Selma Mehić.

Odgovara li stvarnost bajkama? Ne, između bajke i stvarnosti drastična je razlika. O tome govori predstava mlade hrvatske autorice Nine Horvat, koja se već afirmirala svojim tekstovima (dobitnica je jedne od nagrada “Marin Držić” koju dodjeljuje Ministarstvo kulture za suvremene dramske tekstove). Trnoružica, Snjeguljica, Pepeljuga, Sirena… zaljube se u svoje prinčeve i bude velika svadba, a bajka završava sa “I onda su živjeli sretno.” No, što se uistinu događa u stvarnom životu, je li nakon sudbonosnog “Da” u životu sve sjajno i bajno – tu počinje ova naša tragikomedija. Stvarnost je puno okrutnija. Princeze su zapravo sitničave, opsesivne ženturače, a prinčevi pribjegavaju prijevari i alkoholu. Na sceni je gorko, ali i vrlo komično razotkrivanje. Mlada ekipa (mlada autorica teksta, mlada redateljica, mladi glumci) pokazuju što znaju, puni su energije i glumačkih novina. Scena Gorica nudi izvrsnu predstavu u kojoj možete uživati i u zabavi i u pouci, koja će vas istodobno nasmijati, ali i potaknuti na razmišljanje.

NAPOMENA: usprkos imenima likova koji su iz bajke, predstava nije namijenjena djeci.

https://www.youtube.com/watch?v=j2mxScWefQo&feature=youtu.be
Kinodvorana Čazma, 9. 4. 2017. u 19:30 sati
Ulaz: 40 kn

 

Slobodan Novaković: TITANIC – 105 GODINA POSLIJE KATASTROFE… Kinodvorana Čazma, 12. 4. 2017. u 19:00 sati

Tragedija koja je zadesila britanski putnički brod Titanic u noći 15. travnja 1912. jedna je od najobrađenijih nesreća u povijesti. Titanic je sve do danas sinonim propasti i tragedije, a glavne činjenice o brodu i nesreći naširoko su poznate. Manje je, međutim, poznato da je trideset hrvatskih iseljenika (od kojih četvero iz Vagovine) putovalo tim brodom te da je sedamdesetak hrvatskih mornara s broda Carpathia aktivno sudjelovalo u spašavanju brodolomaca. Troje iseljenika iz Hrvatske je preživjelo. Jedna od njih je bila iz Vagovine pored Čazme.

Ulaz slobodan