Po njemu ime nosi gradska knjižnica, njemu u čast već deset godina održavaju se književni dani i natječaj za najbolju satiričnu kratku priču namijenjenu već iskusnim, ali i književnicima početnicima, kojima je to prilika da svoje misli prvi put predoče javnosti.

Iako rođen u Palešniku, Slavko Kolar djetinjstvo je proveo upravo ovdje, rodnom mjestu svoje majke, te je za Čazmu bio vezan cijeli svoj život.

Smatrao se Čazmancem, kako se moglo čuti na promociji zbornika u povodu 130 godina od njegova rođenja u Gradskoj knjižnici u Čazmi, i to iz usta dobrih poznavatelja Kolarova lika i djela – književnoga kritičara, esejista i leksikografa Velimira Viskovića, književnog povjesničara i kritičara Marija Kolara, kustosice u Gradskome muzeju Čazma Jadranke Kruljac Sever i ravnateljice Gradske knjižnice Slavka Kolara u Čazmi, Vinke Jelić Balta.

Također se čulo kako je čazmanska Gradska knjižnica dobro izabrala ime jer je riječ o jednom od najvažnijih hrvatskih književnika o kojem se raspravlja i govori i dan – danas, 58 godina nakon njegove smrti.

Uza zbornik „Divan užas – Izabrani radovi o Slavku Kolaru (1917. – 2021.)“, koji je izdala čazmanska Gradska knjižnica, uredio Mario Kolar, a financijski poduprli Grad Čazma i Bjelovarsko-bilogorska županija, na otvorenju Dana Slavka Kolara javnosti je predstavljena i spomen bista poznatoga književnika, rad akademskog kipara Stipe Sikirice, izradu koje je omogućio Grad Čazma.

U subotu 27. studenog održat će se svečanost proglašenja najboljih kratkih satiričnih priča pristiglih na ovogodišnji natječaj Gradske knjižnice. Od 92 rada 10 je ušlo u uži izbor, a novčane nagrade bit će dodijeljene najboljim trima.