U Čazmi je provedeno drugo ovogodišnje dobrovoljno darivanje krvi koje organizira Gradsko društvo Crvenog križa Čazma, u suradnji s Transfuzijskom službom.
Darivanju su pristupile 84 osobe, 69 muškaraca i 15 žena, no šestero je, na žalost, odbijeno.
Pristupila su četiri nova darivatelja, a među višestrukim darivateljima jučer su svakako bili Šprajaček Đuro – 94. put, Šalamunec Đuro – 90. put, Birtić Tomo – 76. te Lacković Tomislav  kojemu je to bilo 44. davanje krvi. Među ženama, Golubić Božica krv je dala 37. put, Kucelj Božica  27., a Mikuš Marija 22. put.
Do kraja godine održat će se još dvije akcije dobrovoljnog darivanja krvi. Podsjećamo, muškarci mogu dati krv četiri, a žene tri puta na godinu.
Osim što je riječ o visokohumanom činu, dobrovoljni darivatelji krvi s pravom imaju određene pogodnosti. U Republici Hrvatskoj tako dobrovoljni darivatelji krvi imaju pravo na plaćeni dopust koji se ostvaruje tijekom kalendarske godine, sukladno radnim obvezama, a za one koji su osiguranici Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, i to za muškarce koji su krv darovali više od 35 puta i žene koje su darovale krv više od 25 puta, sredstva za premiju dopunskog zdravstvenog osiguranja koje provodi HZZO osiguravaju se u državnom proračunu.
Organizaciju dobrovoljnog darivanja krvi u većini zemalja svijeta provode humanitarne organizacije poput Crvenog križa i Zelenog polumjeseca, razni klubovi dobrovoljnih darivatelja krvi i transfuzijska služba. U Hrvatskoj, promidžbu davalaštva i organizaciju akcija darivanja krvi zajednički provode Hrvatski Crveni križ i Transfuzijska služba Hrvatske na načelima dobrovoljnosti, anonimnosti, besplatnosti i solidarnosti. Odabir darivatelja krvi i uzimanje krvi obavljaju stručni, medicinski djelatnici transfuzijske službe. Pripravu krvi i krvnih pripravaka za transfuzijsko liječenje bolesnika provode transfuzijske ustanove u državnom ili županijskom vlasništvu.
Prema Hrvatskom zavodu za transfuzijsku medicinu, darivanje krvi nikako ne ugrožava zdravlje darivatelja, dapače ujedno je i kontrola njegova zdravlja. Darivanjem krvi može se započeti i prestati u svako doba između 18 i 65 (70)  godina život i tim činom ne nastaju nikakve štetne tjelesne promjene ili posljedice po organizam.

 

darivanje