Obiteljski centar BBŽ počinje provoditi UNICEF-ov program radionica za roditelje djece do 4. godine u Dječjem vrtiću “Pčelica”.

Prva radionica održat će se 23. rujna 2013. godine u 17 sati. Broj sudionika je ograničen. Trenutačno je prijavljeno 10-ak roditelja, no mjesta ima još.

Informirati se i prijaviti možete u DV “Pčelica” Čazma (ravnateljica Martina Kovač, tel.  771-419) ili u Obiteljskom centru BBŽ (Renata Sedlanić, 277-060, e-mail: obiteljski.centar@oc-bbz.hr).

Radionice će se održavati ponedjeljkom od 17 do 19 sati ili prema dogovoru s roditeljima.

Program radionica za roditelje “Rastimo zajedno” nastao je kao dio Programa za rani razvoj i poticajno roditeljstvo “Prve tri su najvažnije” iz 2006. godine, unutar Projekta za podršku roditeljstvu u zajednici.

Program je namijenjen roditeljima najmlađe djece u dobi do 4. godine života. Sastoji se od 11 konceptualno i tematski povezanih radionica koje se održavaju jedanput na tjedan:

1. Roditelji 21. stoljeća

2. Četiri stupa roditeljstva

3. Roditeljski ciljevi i psihološke potrebe djeteta

4. Sva naša djeca i kako ih volimo

5. Slušanje – važna vještina roditeljstva

6. Kako dijete uči o svijetu oko sebe

7. Granice: zašto i kako?

8. Kreiramo i biramo rješenja

9. Roditeljske odgovornosti i još poneka pitanja

10. Biti roditelj: utjecaj i izbori

11. Završetak i novi početak

Program radionica za roditelje jedan je od višestruko provjerenih oblika razvojne podrške obiteljima. Krajnja svrha je unaprijediti dobrobit i olakšati puni razvoj potencijala djeteta, što se postiže unaprjeđivanjem kvalitete obiteljskog okruženja u kojem dijete živi. Kako su roditeljeva ponašanja, misli i osjećaji glavna odrednica kvalitete obiteljskog okruženja, neposredna je svrha Programa promicati dobrobit i razvojni potencijal roditelja, odnosno poduprijeti već postojeće te razvoj novih roditeljskih snaga i sposobnosti.

Sudjelovanjem u Programu “Rastimo zajedno” roditelji dobivaju podršku koja im pripada jednostavno zato što su roditelji. Da bi mogao djetetu pružati bliskost, podršku, usmjeravanje i granice, i sam roditelj treba imati dovoljno sposobnosti i snage za to . Do sada je u Programu sudjelovalo više od 1000 roditelja.

Radionice provodi posebno educirani voditeljski tim stručnjaka Obiteljskog centra BBŽ za podršku ranom razvoju.