Uređuje se park arboretum kod OŠ Čazma i gradi bajkodrom na sportskim terenima

26 milijuna vrijedan projekt Čazma Natura uzeo je maha. Izgrađen je muzej na otvorenom Pleterac, a počeli su radovi na arboretumu kod Osnovne škole Čazma i gradnja sportskog parka na sportskim terenima. OŠ Čazmi dodijeljeno je još vrijedne opreme, a uskoro kreće i gradnja Zelene tržnice.

Radovi i opremanje OŠ Čazma

Kod Osnovne škole Čazma uredit će se poučna staza s drvenim elementima te će se interpretirati biljne vrste. Omogućit će se održavanje škole u prirodi u sklopu učionice na otvorenom, koje će predstavljati središnje mjesto okupljanja za učenike OŠ Čazma. Vrijednost radova je 570.000 kuna, a rok izvedbe je 6 mjeseci.

Uz do sada dobivenu opremu – tablete i pisač, Osnovnoj školi Čazma uručit će se moderna informatička i laboratorijska oprema vrijedna 200.000 kuna. Dio te opreme čine i pametne ploče, koje omogućuju povezivanje tableta i računala te olakšavaju nastavu. Od laboratorijske opreme, u pitanju su digitalni mikroskopi, analitičke vage te komplet senzorske opreme vrijedan više od 20.000 kuna. Sve će to koristiti nastavi iz biologije i engleskog jezika, a u sklopu tzv. Istraživačkog i volonterskog centra Osnovna škola. Nakon što se provede energetska obnova škole, opremit će se učionica biologije te će se na taj način olakšati i poboljšati izvođenje praktične nastave.

Staza za bicikliste i skatere

Na sportskim terenima, u sklopu sportskog parka, izgradit će se drveni poligon namijenjen biciklistima i skaterima, čime će se upotpuniti sadržaji na sportskim terenima, posebno za ljubitelje adrenalinskih sportova. Radovi su vrijedni 870.000 kuna. Rok za izvedbu je 4 mjeseca.

Zelena tržnica

Uklonjena je zgrada u središtu grada Čazme, u Ul. kralja Tomislava. U tijeku je čišćenje terena i priprema za uređenje interpretacijsko-prodajnog centra Zelena tržnica, gdje će se urediti prodajni prostor namijenjen prezentaciji lokalnih proizvoda. Također, prostor će imati zelenu površinu s dječjim igralištem i vodenim motivom koji će dočaravati ljepotu prirode moslavačkog kraja. Uz sve, izgradit će se i dodatni parkirni prostor. Radovi su vrijedni 1.400.000 kuna, a rok je 6 mjeseci.

Muzej na otvorenom Pleterac

Završeno je uređenje lokaliteta Pleterac na kojemu će se prezentirati nastanak Moslavačke gore. Radovima je omogućen pristup stijeni na kojoj su vidljiva razdoblja nastanka Moslavačke gore koja se klasificira kao tzv. usamljena gora između rijekâ Česme, Lonje i Ilove. Građena je od vulkanskih, metamorfnih i sedimentnih stijena, a graniti su paleozojske starosti. Paleozoik je duga geološka era u razvoju Zemlje koja je počela prije oko 542, a trajala je do oko 251 milijuna godina računajući od sadašnjeg vremena.

U suradnji s PMF-om, Odsjekom za geologiju, provedeno je istraživanje stijene te je u pripremi ploča na kojoj će biti prikazani rezultati istraživanja.

Uzorci stijene, temeljem kojeg je izrađeno istraživanje, darovat će se OŠ Čazma za nastavu geografije.