Grad Čazmu posjetio je državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Velimir Žunac. Na sastanku s gradonačelnikom Dinkom Pirakom razgovarao je o projektima koji su realizirani u 2018. godini, a koji je sufinanciralo Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije. Državni tajnik predstavio je i najnovije natječaje koji će biti uskoro otvoreni:

– Razgovarali smo o natječajima koji su pred nama, a prvi će biti već početkom veljače, zatim o projektima koji se planiraju i koji su to otprilike iznosi na koje Grad može računati kako se ne bi ulazilo u neke preglomazne i prevelike projekte. Razgovarali smo i o nekim novim prilikama koje se pojavljuju i o novim zakonima koji su doneseni krajem prošle godine, a vrijede od 1. siječnja 2019. godine. Želja nam je da se Grad pripremi i krene prema realizaciji nekih novih projekata i nekih novih ideja jer sam siguran da gradonačelnik Pirak, koji je dugo godina gradonačelnik, ima i htio bi ih realizirati u godinama pred nama. Veselim se novim projektima na području ovoga grada – rekao je Žunac.

– Gradu Čazmi do sada je odobren niz projekata, a pripremamo i nove projekte za naše građane i projekte u našim naseljima. Želja nam je realizirati sve što je potrebno za bolju kvalitetu života naših sugrađana. Imamo puno planova i u zanosu smo. Niz projekata nam je u realizaciji, a pripremamo i nove. Moram pohvaliti državnog tajnika Žunca da apsolutno razumije probleme lokalne uprave i potrebe ovog našeg moslavačkog kraja. Danas smo se našli i razgovarali o potrebama grada i o suradnji Grada i Ministarstva regionalnog razvoja, koje prati naš razvoj, bilo kroz dio gdje oni, sa svojim novcem, zajedno s gradskim proračunom, sudjeluju u realizaciji nekih projekata, ali oni su i koordinator novca svih fondova Europske unije ka lokalnoj upravi. Razgovarali smo i o projektima za ovu 2019. godinu, gdje je u planu rekonstrukcija zgrade udruga u koju ćemo smjestiti braniteljske udruge i napraviti konačno spomen sobu našim braniteljima. Tu zgradu ćemo prvo kandidirati na ovaj natječaj koji je najavio gospodin Žunac, u veljači. Isto tako, nastavit ćemo opremati dvoranu za tjelesni odgoj u domu u Grabovnici, gdje bi trebali izgraditi i vanjsko igralište. To su projekti koji će ići preko Ministarstva regionalnog razvoja za ovu godinu i imamo obećanje da ćemo dobiti potporu za realizaciju istih – rekao je gradonačelnik Pirak.

Jedna od tema razgovora bila je i Čazma Natura, projekt vrijedan 26 milijuna kuna. Upravo ovaj projekt je jedan od onih koji će se sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj i Kohezijskog fonda, kroz Operativni program Konkurentnost i kohezija 2014. – 2020., po provedenom natječaju “Promicanje održivog razvoja prirodne baštine”.

– Svi smo nestrpljivi oko toga. Priprema se Javni natječaj, to je obiman posao. Ova javna nabava je presudan trenutak i ja vjerujem da će to sve dobro proći i da neće biti žalbi, da ćemo izabrati dobre izvođače i da će radovi započeti ovog proljeća, u ožujku ili travnju, i da ćemo ove godine početi raditi bazen. Neće biti gotov ove godine, ali sljedeće će biti – zaključio je gradonačelnik.

– Definitivno jedan krasan projekt koji će sigurno, kada se realizira, dati jednu višu dimenziju i bolju kvalitetu ne samo stanovnicima Čazme, nego i svima onima koji će ovdje dolaziti. Čazma je postala zanimljiva turistička destinacija koja ima svake godine sve više posjetitelja zbog različitih razloga, a siguran sam da će provedbom Čazme Nature tih razloga biti još i više  – rekao je državni tajnik Velimir Žunac.