Reagiranje gradonačelnika Čazme Dinka Piraka na press konferenciju predstavnika BBŽ o zdravstvenoj skrbi u Čazmi, održanoj u četvrtak, 31. ožujka:

„Nedopustiv je odnos Županije prema zdravstvenim uslugama za građane grada Čazme, konkretno u vezi Doma zdravlja.

Gradski vijećnici Grada Čazme uputili su Zaključak osnivaču Doma zdravlja – Bjelovarsko – bilogorskoj županiji i vršiteljici dužnosti ravnateljice da želimo sastanak kako bismo razmotrili sve sporne situacije oko Doma zdravlja, a naročito aktualne oko ukidanja laboratorija. Umjesto sastanka dobili smo tiskovnu konferenciju na koju nismo pozvani, a na kojoj se proziva Grad Čazma da nije učinio dovoljno za svoje građane u sustavu zdravstva.

Za skrb o primarnoj zdravstvenoj zaštiti isključivo su odgovorni županijski dužnosnici. Nedopustivo je da se s interesima građana Čazme tako manipulira. Govoriti da bismo, ako želimo bolju zdravstvenu zaštitu trebali platiti tzv. nadstandard, to naprosto ne dolazi u obzir, po tome smo ponovno građani drugog reda jer, primjerice Bjelovarčani to ne moraju činiti pa imaju sve zdravstvene usluge i specijalističke preglede koje ne moraju dodatno platiti.

Isto tako, u susjednoj Zagrebačkoj županiji takve usluge se ne plaćaju, dapače, ne radi se o nadstandardu već o osnovnoj zdravstvenoj pretrazi. Zato je nedopustivo da na taj način razgovaramo o toj temi. Mi smo uputili poziv za sastanak do kojeg nije došlo već politički spekuliramo da bi Grad, ako želi Dom zdravlja, to morao platiti. Ne da mi ne želimo to platiti, već želimo preuzeti osnivačka prava i nad Domom zdravlja. To bi bilo najbolje za naše građane, i da nam ova županija više ne pomaže“, zaključio je gradonačelnik Pirak.