Grad Čazma u zadnjih desetak godina intenzivno radi na uređenju svojih ulica.

„Do sada su rekonstruirane: Franje Vidovića, Trg Čazmanskog kaptola, Braće Radića, Česmanska, Milana Novačića, Omladinska, a prošle godine završena je Ulica Alojza Vulinca. Na radove je do sada ukupno utrošeno oko 20 milijuna kuna“, rekao je gradonačelnik, Dinko Pirak.

Rekonstrukcija Ulice kralja Tomislava, koju izvode Komunalije d.o.o. Čazma, najzahtjevnija je do sada.

U ulici se nalazi devet poslovno-stambenih zgrada, dom zdravlja, gradska tržnica, autobusni kolodvor, pošta, Čazmatrans te desetak obiteljskih kuća.

„Prije 15 godina rekonstruirali smo samo državnu cestu, od groblja do kružnog toka, dužine 750 m te posadili prvi dvored u gradu Čazmi. Prošle godine postavili smo semafor kod pješačkog prijelaza ispred doma zdravlja te preuredili 36 parkirnih mjesta i iza njih izgradili nogostup i postavili novu javnu rasvjetu. Domu zdravlja proljetos smo darovali čišćenje i uređenje okoliša. Time što smo te radove završili prošle godine, omogućili smo preduvjete za izvođenje sadašnjih radova, od tržnice do kolodvora jer prometovanje pješaka i auta može funkcionirati“, napomenuo je direktor Komunalija, Ivan Beljan.

Tijekom rekonstrukcije, djelatnici Komunalija naišli su na velike probleme koji su višestruko opravdali ovaj zahvat: „U tom dijelu ulice nalazila se loše izvedena kanalizacija, ogromna začepljena septička jama od 70 m³ koju su koristile stambene zgrade, višestruka puknuća vodovodnih cijevi. To je sve uzrokovalo učestalo otvaranje rupa na nogostupu i parkiralištu“, rekao je Beljan.

Također, sam nogostup i stepenice dotrajale su uslijed korištenja više od pola stoljeća, a u ovom dijelu ulice problem je i kvaliteta javne rasvjete.

Zahvatom će se sanirati sva komunalna infrastruktura: kanalizacija, voda, plin, javna rasvjeta, nogostup, osam parkirališnih mjesta te urediti javne površine ispred stambenih zgrada.

Rekonstrukcijom će se značajno smanjiti gubitci vode u ukupnoj vodovodnoj mreži, a potpuno u tom dijelu.

Drvored bagrema trebao bi ostati neoštećen tijekom radova.

Vrijednost zahvata koji financira grad Čazma procjenjuje se na 750.000 kn. U ovoj ulici izvodi se trenutačno i Zelena tržnica u sklopu projekta Čazma Natura.

Osim u navedenoj ulici, počela je i rekonstrukcija plina i vode u Ulici 26. lipnja, u dužini od 800 m. Investitor su Hrvatske vode sa 400.000 kn te Komunalije sa 300.000 kn.

Oba gradilišta planiraju staviti u funkciju do kraja kalendarske godine, ako to budu omogućivali vremenski uvjeti: „Ovakvim ritmom očekujemo završiti ukupnu sanaciju komunalne infrastrukture i uređenje svih ulica u gradu Čazmi unutar sljedećih 10 godina i to sve vlastitim poduzećem i s domaćim radnicima, a trenutačno zapošljavamo više od sto djelatnika“, zaključuje direktor Komunalija d.o.o. Čazma, Ivan Beljan.