Čazmanski kraj bogatiji je za jednu stanovnicu. To ne bi bilo toliko neobično da ona ne vuče korijene iz Indonezije. Naime, Dejan Vukonić iz Vučana i Indonežanka Kadek Wedayanti roditelji su malene Ave, prijavljene u Matičnom uredu u Čazmi, koju su danas posjetili predstavnici Grada, u sklopu socijalnog programa pomoći prilikom rođenja djeteta.

U Gradu Čazmi ta se praksa provodi od 2005. godine. Unazad nekoliko godina, dodjeljuje se 1.000 kuna za prvo i drugo dijete u obitelji, a 2.000 za treće, četvrto i svako sljedeće dijete.

Predstavnici Grada posjete svaku obitelj koja ima novorođenče, kojom prilikom se uruči novčana pomoć, ruža i vino te se popriča s roditeljima i upozna obitelj. Takav način dodjele financijske pomoći, osobno u domu svake obitelji, nije uobičajen, ali iskustva su pokazala da je roditeljima drago primiti delegaciju te je ovakva praksa odlično prihvaćena među građanima. Program je podržao i Savez Društava „Naša djeca“.

U Proračunu za sljedeću godinu, a iznos ne nije mijenjao proteklih nekoliko godina, za program pomoći prilikom rođenja djeteta predviđeno je 90.000,00 kuna.

Na području grada Čazme na godinu se u prosjeku rodi 70-ak djece. Grad Čazma ima i druge pogodnosti za djecu poput pomoći pri kupnji školskih udžbenika, subvencioniranja studentskih kredita, prijevoza studenata itd..

Picture 001'