U Čazmi je održan radni sastanak gradonačelnika Grada Čazme, Dinka Piraka i gradonačelnika Križevaca, Branka Hrga te direktora komunalnih poduzeća dvaju gradova.

Na sastanku su se razmatrale mogućnosti produbljenja suradnje u gospodarenju otpadom i razmjenjivala iskustva. – Što se tiče iskustava grada Križevaca moram reći da su vrlo primjenjiva u našem malom gradu, po mnogočemu smo slični – kazao je gradonačelnik Pirak te nastavio:

– Po gospodarenju otpadom Križevci su otišli naprijed. Među prvima su počeli razvrstavati otpad na kućnom pragu. Odmah iza njih smo prihvatili ovaj model jer smatramo da je to najbolji način gospodarenja otpadom, a to je i najjeftinije. Sada kako gradimo reciklažno dvorište očito je da moramo prijeći i u drugu fazu gospodarenja otpadom, a tu nam itekako pomažu iskustva Križevaca. Ono što smatramo vrlo bitnim je edukacija građana s čim oni imaju puno iskustva i dosta su daleko odmakli – kazao je Pirak.

U Čazmi se radi reciklažno dvorište te sortirnica otpada. Projekt je vrijedan dva milijuna kuna, a većinski ga financira Fond za zaštitu okoliša te Grad Čazma. Reciklažno dvorište bit će smješteno u dvorištu Komunalija, a trebalo bi biti dovršeno za mjesec dana. U Gradu se trenutno radi i na izradi projektne dokumentacije te pribavljanju građevinske dozvole za proširenje sadašnjeg odlagališta otpada, ali zbog zatvaranja:

– Sve ovisi o državnoj strategiji gospodarenja otpadom i naravno županijskoj, koja nije puno odmakla od početne ideje odlagališta za cijelu županiju. Naši građani moraju imati mjesto gdje ćemo deponirati otpad. Dok županija  i država ne riješe taj problem, do tada ćemo deponirati otpad u Čazmi i u tom smislu će naše odlagalište služiti kao privremeni deponij – zaključio je gradonačelnik Pirak.

Gradonačelnik Grada Križevaca Branko Hrg  rekao je kako gradovi Čazma i Križevci surađuju već niz godina i imaju  izuzetno dobre odnose uz razmjenu iskustava.

– Danas smo dogovorili da će Križevci i Čazma surađivati i razmjenjivati iskustva i što se tiče gospodarenja komunalnim otpadom.  Ali mi opet ovdje crpimo i neka druga iskustva. Jer Čazma ima izuzetno dobrih programa i ideja te dobar tim ljudi koji osmišljava nešto drugo, a to i nas interesira. Posebno nas interesira projekt izgradnje prirodnih bazena što Čazma planira graditi. Mi ćemo pratiti ta iskustva i probati nešto takvo napraviti na prostoru Križevaca – kazao je Hrg.

Direktor Komunalija Ivan Beljan najavio je i za prigradska naselja dodatne kante za razvrstavanje otpada i kompostere za zainteresirane građane:

– Mi očekujemo natječaj Fonda za zaštitu okoliša i čim se prvi natječaj otvori idemo s komposterima i tzv. plavim kantama za sve građane s područja grada Čazme i prigradskih naselja. I ovim putem molim još jednom građane da onaj biološki otpad za koji nema potrebe da završi u komunalnoj kanti da ne završava u njoj jer znamo da većina građana živi na ruralnim područjima i taj bio-otpad treba završiti u prirodi gdje je on i nastao – rekao je Beljan.

Na kraju napomenimo kako su prošle godine na području grada Čazme Komunalije prikupile oko 2,5 tisuća tona otpada, a od toga se uspije razvrstati 17%.