U Gradu Čazmi održan je sastanak članova Povjerenstva za procjenu šteta od elementarnih nepogoda. Jaki mraz, s temperaturama ispod ništice, prouzročio je velike štete, na žalost, i na čazmanskom području, posebice u vinogradima i voćnjacima. Gradonačelnik Dinko Pirak naglasio je kako s terena dolaze informacije o šteti velikih razmjera: „Mraz je uništio niz kultura, povrtnjake, a najveće štete su na vinogradima i voćnjacima. Na plantaži borovnica u Derezi strahuju kako je stradalo oko 80% sadnica, a vlasnik procjenjuje štetu na oko milijun i tristo tisuća kuna. Jučer su mi se javili neki voćari koji kažu da je šteta 100%-tna“, rekao je gradonačelnik.

Velike štete bilježe i Hrvatske šume, a pčelari po svemu sudeći ove godine ostaju bez bagremovog meda, jer su štete i na bagremu velike. Povjerenstvo će danas obići teren i po utvrđenom razmjeru štete uputiti zahtjev BBŽ za proglašenje elementarne nepogode.

„Po ranijim iskustvima znamo da to traženje i nije doprinjelo nekim velikim financijskim potporama, ali svaka kuna će dobro doći“, zaključio je Pirak.