Danas je u Gradskoj upravi u Čazmi održan  sastanak s predstavnicima Ministarstva znanosti i obrazovanja, predvođenima pomoćnikom ministrice, Momirom Karinom.

Sastanku na temu prijenosa osnivačkih prava OŠ Čazma, uz predstavnike Grada Čazme, na čelu s gradonačelnikom Dinkom Pirakom, i predstavnike Vijeća roditelja OŠ Čazma – pokretače peticije za prebacivanje osnivačkih prava nad OŠ Čazma s BBŽ na Grad Čazmu, prisustvovali su i saborski zastupnici II. izborne jedinice, Branko Hrg i Miro Totgergeli.

Podsjetimo, osnivačka prava nad OŠ Čazma zatražio je Grad Čazma već nekoliko puta od županije. Na zadnjoj sjednici županijske skupštine koja je održana prošle godine napokon je ova točka stavljena na dnevni red, no većinom glasova županijska skupština je odbila ovaj zahtjev. Nakon toga peticiju za prijenos prava pokrenulo je Vijeće roditelja OŠ Čazma i u kratko vrijeme sakupljen je velik broj potpisa stanovnika Čazme i okolnih naselja koji podržavaju ovu incijativu. Sa svime je danas upoznat  pomoćnik ministrice znanosti Momir Karin.

Gradonačelnik Dinko Pirak je nakon sastanka kazao kako mu je drago što je delegacija ministarstva prosvjete bila na sastanku i što se razgovaralo oosnivačkim pravima nad OŠ Čazma.

– Dobili smo potporu za svoju težnju i osiguranje da će ministarstvo pratiti naše potrebe kao što su to činili i do sada. Zašto kažem do sada, jer imamo saznanja da nas je županija zakidala niz godina za decentralizacijska sredstva koje država šalje za našu školu. Negdje oko 750 tisuća kuna izostaje iz naše škole za održavanje, što je  rezultiralo raznim incidentima, a jedan od tih je i rušenje stropa u učionici osnovne škole. U deset godina iza nas izgubili smo nekih 7,5 milijuna kuna i za to smo mogli napraviti i novu školu. Mi smo spremni uključiti sve svoje snage, novac koji dobijemo od države kao i novac kojim ćemo mi raspolagati u proračunu usmjeriti u kvalitetnije i bolje školstvo nego kakvo je bilo do sada – kazao je Pirak.

Županijska skupština BBŽ već je jednom odbila zahtjev za prijenosom osnivačkih prava, a na pitanje što očekuje kako će se stvari sada razvijati gradonačelnik Pirak je odgovorio da je procedura je takva kakva jest tj. onakva kakvu diktiraju županijski čelnici.

– Vidimo da je u nekim drugim slučajevima poput grada Đurđevca koji je prenio osnivačka prava  ta procedura bila napravljena jednostavna i bez ikakvih kompliciranja kao što to naša županija predstavlja, dakle nema nikakvih komplikacija, imamo podršku ministarstva da preuzmemo osnivačka prava i mi smo za to spremni – rekao je Pirak.

U županijskoj skupštini klub vijećnka HDZ-a, HSLS-a i HSS-a podržava zahtjev Grada Čazme za preuzimanjem osnivačkih prava, a mogućnost da i ostali gradovi u županiji, osim Bjelovara koji ima osnivačka prava nad svojim školama, zatraže osnivačka prava najavio je Silvestar Štefović.

– Nakon ove situacije u Čazmi i u drugim gradovima i općinama se počelo razmišljati da se zatraži prijenos osnivačkih prava. Ne iz razloga što netko nekom želi uzeti osnivačka prava, već iz razloga što su mnoge škole na neki način zapuštene i ne ulaže se dovoljna briga županije oko tih škola. Kada bi županija ulagala dovoljno brige i dovoljno sredstava u svoje škole onda do ove situacije nebi ni došlo – kaže Štefović.

Na sastanku su bili prisutni i saborski zastupnici iz II. izborne jedinice Miro Totgergeli i Branko Hrg koji podržavaju zahtjev Grada Čazme za preuzimanjem prava nad OŠ Čazma, a dotakli su se i drugih problema.

– Nema nikakvog razloga i nema nikakvog argumenta da se ne dozvoli lokalnoj samoupravi  da preuzme osnivačka prava ako za to ima volju i ako za to ima fisikalni kapacitet. U proceduri je izmjena zakona o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju. Ja ovdje vrlo jasno i otvoreno kažem, klub zastupnika u kojem sam ja odnosno zastupnici Hrvatske demokrščanske stranke sigurno neće podržati zakon koji neće regulirati ovaj problem. Dakle, mora se u zakonu naći neka još stepenica kojoj se možeš žaliti i koja može riješiti problem ovakvog tipa da se to više ne ne ponavlja i da se takve bedastoće ne događaju na terenu. Ja sam uvjeren, ako predlagač sam ne donese takav prijedlog mi ćemo dati amandman  i uvjeren sam da ćemo se uspjeti izboriti da to tako i prođe. Mislim da je to u interesu svima rekao je Branko Hrg, dok je Totgergeli ukazao na činjenicu da upravo ovaj primjer pokazuje da u županiji ima problema u školstvu i s ulaganjima u škole u cijeloj županiji, a ne samo u Čazmi. Totgergeli je naveo kako sredstva koja bi trebala županija odvojiti za škole očigledno koristi za nešto drugo.

–  Decentralizirana sredstva ustvari odlaze za otplaćivanje sportskih dvorana i onda da pokušamo riješiti taj problem od prije, mi ćemo se  sad uvaliti u još jedan problem kada ćemo imati kredit za bolnicu. Činjenica da iz novog prijedloga zakona o financiranju lokalne samouprave, lokalne samouprave dobivaju puno više sredstava nego što je to bilo prijašnjih godina isto tako će i županija dobivati više sredstava. Ja vjerujem da se ta sredstva moraju ulagati da se riješe problemi koje imamo od prije, da riješimo te kredite i da više centralizirana sredstva za školstvo ne idu za vraćanje bivših problema  nego da rješavamo aktualne probleme. Gradonačelnici i načelnici puno više osjećaju taj problem jer su svaki dan sa ljudima u svom gradu i općini i nemaju kako to rješiti nego reći – OK, onda ćemo mi to preuzeti u svoje ruke – kaže Totgergeli.

Dodao je da to ne znači da grad i općina trebaju iz svog proračuna izdvajati za nešto gdje nije osnivač.

– Imamo primjer Županijske uprave za ceste. Ako županija treba voditi brigu o cestama onda ne treba tražiti pomoć od gradova i općina da sufinanciraju sa 50 posto obnovu i izgradnju. Svatko treba za ono što je zadužen preuzeti odgovornost, ne samo uzimati sredstva i pričati kako nema problema, a problema imamo ozbiljnih na području županije – zaključio je Totgergeli.

 

SuperPortal.hr