Sukladno naputku HZJZ, unatoč trenutačnoj situaciji vezano uz COVID-19, mora se provoditi preventivna deratizacija.

Mjere će se provoditi prema propisanim smjernicama (od strane HUDDD), o minimaliziranju socijalnog kontakta, uz pridržavanje propisanog razmaka, povećanu uporabu zaštitnih sredstava i sredstava za dezinfekciju te ostalo.

Preventivna deratizacija, kao mjera zaštite pučanstva od zaraznih bolesti, ne smije se odgađati jer njenom pravovremenom provedbom sprječava se mogućnost širenja zaraznih bolesti koje prenose glodavci.

Zbog trenutne situacije u kojoj većina glodavaca ima nesmetana kretanja, uzrokovana i ograničenim kretanjima ljudi, može se pretpostaviti da će biti veće infestacije glodavcima, stoga su mjere provedbe preventivne deratizacije od velike važnosti u zaštiti zdravlja.

Na temelju Ugovora o proljetnoj deratizaciji na području Grada Čazme s pripadajućim naseljima za 2021. godinu, a u cilju provođenja preventivno sanitarnih mjera zaštite ljudi, privrednih dobara i objekata, tvrtka Škarda d.o.o. provest će deratizaciju prema sljedećem planu:

06. travanj 2021. – ZDENČEC, SIŠČANI, VAGOVINA I  GORNJI DRAGANEC

07. travanj 2021. – GORNJI DRAGANEC, DONJI DRAGANEC, KOMUŠEVAC I MILAŠEVAC

08. travanj 2021. – GORNJI MIKLOUŠ, DONJI MIKLOUŠ, MARTINAC, NOVO SELO I VUČANI

09. travanj 2021. – BOJANA, GRABOVNICA, ANDIGOLE I VRTLINSKA

Deratizacija će svakog navedenog dana početi u 9,00 sati, a u slučaju lošeg vremena (oborine) prenosi se na sljedeći naredni dan bez padalina.

„Rodenticide koje koristimo kod usluge deratizacije odobreni su listom Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske i imaju kumulatino antikoagulacijsko djelovanje (antikoagulant II. generacije). Vrlo su efikasni u suzbijanju glodavaca na području javnog zdravstva i komunalne higijene. MZRH stavilo ih je u promet i upisani su u registar biocidnih pripravaka. Nisu opasni za zdravlje ljudi i domaće životinje u količinama koje koristimo kod deratizacije. Aktivna tvar je bromadialon (0,005%) te denatonium benzoate (0,001%)“, poručuju iz tvrtke Škarda.     

O nastavku plana deratizacije obavijestit ćemo sljedeći tjedan.