Šteta od olujnog nevremena koje je 15. rujna poharalo Bjelovarsko-bilogorsku županiju procijenjena je na 45.62 milijuna kuna, a bit će podmirena u punom iznosu, priopćili su iz Bjelovarsko-bilogorske županije.

Župan Marko Marušić obavijestio je na radnom sastanku održanom 17. studenog predstavnike gradova Čazme i Grubišnog Polja te općina Bereka, Đulovca, Ivanske, Velike Trnovitice i Velikog Grđevca o uspješnom završetku unosa podataka u registar šteta.

Time je, kako je objasnio, završen prvi dio složene procedure raspodjele novca koji je vlada odobrila za ublažavanje posljedica nevremena.

Prve isplate mogle bi biti krajem prosinca

Odlična je vijest da će 42 milijuna kuna koje je država predvidjela, po svemu sudeći, biti sasvim dovoljno za isplatu štete svima koji su je prijavili, Naime, dio prijavitelja nadoknadit će štetu preko polica osiguranja, a ti iznosi procjenjuju se na nekoliko milijuna kuna.

To znači da će 42 milijuna državnih kuna u stopostotnom iznosu moći pokriti štetu ostalim prijaviteljima, što je, čulo se na sastanku, nezabilježeno u svim dosadašnjim prirodnim nepogodama, gdje je postotak naplate štete bio praktički simboličan.

Slijedi izrada odluka koje, uz suglasnost mjerodavnih ministarstava, treba potvrditi Županijska skupština. Nakon toga slijedi raspisivanje javnog poziva na temelju kojeg će se novac i dijeliti, a po trenutačnim procjenama, prve isplate mogle bi biti već krajem prosinca.

Foto: Super portal