Predstavnici 20 gradova i općina – prijatelja djece, među kojima i članovi Društva „Naša djeca“ Čazma, sudjelovali su na 9. susretu gradova i općina – prijatelja djece održanom u Jastrebarskom.
Glavna tema bio je projekt „Razvoj inkluzivnog modela predškolskog odgoja“, koji se u Jastrebarskom uspješno provodi. Riječ je o potrebi za ravnopravnim uključivanjem djece s teškoćama u razvoju u redoviti sustav obrazovanja, od vrtića do osnovnih i srednjoškolskih ustanova te fakulteta.
Riječi je bilo i o položaju djece u vremenu izbjegličke krize, o čemu su govorili predstavnici Centra za mirovne studije te UNICEF-a za Hrvatsku.
Usporedo s predavanjima, za djecu su održane kreativne radionice na kojima su se upoznavali i družili.
Grad Jastrebarsko i DND Jastrebarsko pripremili su jedinstven projekt pod nazivom “Aleja prvašića”. Čim vrijeme dopusti, posadit će nekoliko stabala i obilježiti ih generacijskom pločicom. To će činiti svaka sljedeća generacija prvašića, a fotografije će poslužiti za izradu monografije i čuvati se kao trajna uspomena u gradskome muzeju.
Susreti gradova i općina – prijatelja djece organiziraju se od 2007. godine.
Prema riječima predsjednice Saveza društava „Naša djeca“ Aide Salihagić Kadić, susreti gradova i općina – prijatelja djece počeli su radi razmjene iskustava, informacija i znanja o određenim temama te širenja njihove mreže u Hrvatskoj, što otvara put ka stvaranju županija i regija prijatelja djece.
Visoka pokroviteljica i ovogodišnjeg susreta bila je potpredsjednica Vlade RH i ministrica socijalne politike i mladih, Milanka Opačić.

DND-Cazma-26