Šetnja s višestrukim ciljevima – za mentalno i fizičko zdravlje

Krasno poslijepodne za šetnju do prelijepih Medjama, i to u plemenite svrhe, iskoristili su brojni Čazmanci odazvavši se pozivu naše sumještanke dr. Bojane Nikolić, koja je potaknula sudjelovanje u projektu Mliječna staza, Unicefovoj virtualnoj humanitarnoj utrci. Zajedno su skupili više od 4 km podrške za djecu i mlade. Naime, projekt Unicefa Mliječna staza ima za cilj skrenuti pozornost na problem mentalnoga zdravlja djece koje je ključno je za njihov razvoj, uspjeh u školi, izgradnju odnosa i kvalitetu života. Kako navodi Unicef, u Hrvatskoj čak 44 tisuće djece i mladih od 10 do 19 godina ima probleme mentalnog zdravlja. Sudjelovanjem u Mliječnoj stazi vrijeme za svoje zdravlje pretvaramo u podršku mentalnom zdravlju djece i mladih, poručuje Unicef. Kotizacijama na Mliječnoj stazi 2023. sudionici mogu donirati za provedbu programa podrške mentalnom zdravlju djece i mladih u školama pod nazivom Škole podrške. Sredstvima prikupljenim tijekom Mliječne staze 2023. Unicef planira: edukaciju više od 450 učitelja, nastavnika i drugih odgojno-obrazovnih stručnjaka, kako bi uspješnije prepoznavali probleme mentalnog zdravlja te bili prva psihološka pomoć i podrška učenicima, izravan rad s učenicima u nepovoljnom položaju, kroz radionice koje će voditi učitelji i nastavnici, u cilju stvaranja podržavajućeg školskog okruženja, programom obuhvatiti više od 13 000 učenika osnovnih i srednjih škola.

Ovom šetnjom, sudionici su ujedno obilježili i Europski tjedan mobilnosti, kampanju Europske komisije, čime su i Čazmu uvrstili među aktivne sudionike ove kampanje. Tjedan mobilnosti se održava svake godine od 16. do 22. rujna. Ta europska inicijativa potiče male i velike gradove na uvođenje i promicanje održivih prijevoznih sredstava i pozivanje ljudi da iskušaju alternative vožnji automobilom.

Stanovnici grada Čazme imaju tu sreću da su im na raspolaganju šetnice i mnoga lijepo uređena mjesta u prirodi, poput Medjama ili Vustja, na kojima mogu boraviti i provoditi kvalitetno vrijeme sa svojim prijateljima i obiteljima.