U Bruxellesu je prošli tjedan održan seminar o antikorupciji i sukobu interesa na kojemu je sudjelovala predstavnica Grada Čazme Elvira Babić Marković, pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti i unutarnji nadzor. Seminar je održan za zemlje jugoistočne Europe u organizaciji TAIEX-a Europske komisije (Technical Assistance Information Exchange Instrument of the European Commission), koja je snosila sve troškove sudionika te uz suradnju s Odborom regija Europske unije (Committee of Regions).

Ukupno je sudjelovalo samo 6 sudionika iz Hrvatske – dvoje iz Istre, troje iz Dalmacije te predstavnica Grada Čazme kao jedina iz kontinentalnog dijela Hrvatske. Seminar je bio namijenjen za predstavnike jedinica lokalne samouprave, a radni jezik bio je engleski.

Nakon uvodnog dijela gdje su sudionici predstavili grad i zemlju iz kojih dolaze, na trodnevnom seminaru govorilo je 15-ak predavača iz raznih europskih institucija i organizacija. Neke od tema odnosile su se na zakonsku regulativu u Europskoj uniji koja se tiče antikorupcije i sukoba interesa, sudionici su upoznati s radom europskih institucija na temu antikorupcije, promocijom „zviždača“ u javnom interesu, sukobom interesa u procedurama javne nabave, aktivnostima koje provodi Odbor regija u području borbe protiv korupcije te su sudionici imali priliku čuti iskustva na ovu temu iz raznih europskih zemalja. Također održane su radionice u malim grupama gdje su sudionici na primjeru učili prepoznati i procijeniti rizike za primanje mita  te sukob interesa u javnoj administraciji.

dvorana  u dvorani