U petak, 1. rujna, u 18 sati, u Crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi bjelovarsko-križevački biskup msgr. Vjekoslav Huzjak predvodit će svečano misno slavlje i tom prigodom blagosloviti obnovljene orgulje.

Nakon mise i kolaudacije orgulja, povjerenik za orgulje Bjelovarsko-križevačke biskupije Marko Đurakić održat će koncert.

Očekuje se prisustvo ministrice kulture i medija dr. sc. Nine Obuljen Koržinek i župana Bjelovarsko-bilogorske županije Marka Marušića. Uz dekana Čazmanskog dekanata, preč. Dubravka Lauša, domaćin će biti gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak.

Orgulje su u Župnu crkvu sv. Marije Magdalene u Čazmi vraćene nakon dugogodišnje obnove. To vrijedno kulturno dobro ondje je postavljeno prije 256 godina, 1767. godine, nakon barokne obnove. Izgrađene su u Beču, kod poznatog orguljara Johanna Henckea. Riječ je o rijetkom umjetničkom, majstorskom djelu izrađenom u rokoko stilu, s dva samostalna ustroja – glavnim orguljama s pedalom i pozitivom, koji je ugrađen u korsku ogradu, i ukupno 14 registara. Smatraju se jednima od najljepših, najraskošnijih i najvrjednijih primjeraka rokoko orgulja u srednjoj Europi. Prvorazredni su spomenik kulture i pravi biser povijesne spomeničke baštine Hrvatske.

Na radost vjernika i drugih posjetitelja crkve, ponovno se može uživati u njihovom zvuku tijekom liturgijskih slavlja i organiziranih koncerata.

Radove na obnovi orgulja financiralo je Ministarstvo kulture i medija.

Foto: D. Kirin