Središnji događaj u povodu Dana Grada Čazme i blagdana Župe sv. Marije Magdalene 22. srpnja, bila je svečana sjednica Gradskog vijeća s brojnim uzvanicima, među kojima – Marko Marušić bjelovarsko bilogorski župan, Darko Koren, župan Koprivničko – križevačke županije, Alan Bukovnik župan slovenske prijateljske općine Radlje ob Dravi te direktori tvrtki, ravnatelji ustanova, predstavnici branitelja i policije. Zbog primjene epidemioloških mjera, ovaj put je izostala prisutnost većeg broja građana Čazme.

Dobrodošlicu okupljenima prvi je uputio predsjednik čazmanskog Gradskog vijeća Branko Novković – Sa zadovoljstvom mogu kazati kako je naša prva sjednica održana u konstruktivnom ozračju koje će se, vjerujem, nastaviti i u budućnosti. Nama mora biti u cilju boljitak svakoga, onoga u središtu grada kao i onoga iz prigradskog naselja, naglasio je Novković i dodao – Danas ako ulazite u Grad Čazmu s bilo koje strane možete vidjeti promjene, na svakom koraku, koje su rezultat sloge i zajedništva u radu bez obzira na vjeru, naciju, političku pripadnost ili osobnu narav pojedinca. To je Čazma koju danas gradimo za svoju djecu za sljedeće naraštaje koji će doći i koji se neće posramiti onoga što ćemo svi zajedno napraviti.

Gradonačelnik Dinko Pirak u svom govoru naglasio je kako u predizborno vrijeme nije davao velika obećanja jer su građani prepoznali kontinuitet njegovog rada. Dobiti povjerenje za sedmi mandat velika je čast, ali i odgovornost jer to povjerenje treba opravdati. – Veliki pozitivni pomak dogodio se u Bjelovarsko bilogorskoj županiji, pa je nakon niza dana grada s nama ponovo bjelovarsko bilogorski župan. Da je spreman pomoći i surađivati novi župan pokazao je, dolaskom u Čazmu, već nakon izbora. Od tada smo već više puta kontaktirali i surađivali, a to je velika promjena u odnosu na ranije. Bolja suradnja već je vidljiva u aktivnostima s Čazmatransom te s obnovom Područje škole u Mikloušu, a uskoro ćemo to primijetiti i na županijskim prometnicama, zdravstvenoj ustanovi i drugim segmentima, rekao je gradonačelnik. – Uređena su mnoga mjesta za rekreaciju i druženje, obnovljen je i uređen dječji vrtić, škole, gradimo igrališta, obnavljamo mjesne i vatrogasne domove, stvaramo nove sadržaje. Naposljetku je red došao i na gradnju dugo očekivanog biološkog bazena, prvog takvog javnog objekta u Hrvatskoj. Svojim sugrađanima želimo omogućiti ugodno mjesto za život i ostanak mladih obitelji u našemu kraju. Drago nam je što se povećao broj vrtićke djece pa planiramo graditi još jednu zgradu za njihov smještaj. Također, u planu je gradnja učeničkog doma što će, uz edukativno – turistički aspekt projekta Čazma Natura, biti dodana vrijednost u našemu gradu. Također, primjetan je porast mladih obitelji koje se bave poljoprivredom i ostaju živjeti i raditi na selu. Vjerujem da će i njima koristiti projekt Čazma Natura, kojim je cilj od Čazme stvoriti Grad zelenog turizma, napomenuo je gradonačelnik i dodao – Viziju grada kakvog želimo odavno smo postavili i sa zadovoljstvom mogu kazati, sigurnim koracima idemo ka ispunjenju te ideje. Grad Čazma se mijenja u moderno uređen mali grad koji počinju otkrivati zaljubljenici u prirodu, turisti, ali i obiteljski ljudi. Oni dolaze iz velikih urbanih sredina zbog mirnijeg, ali u potpunosti ispunjenog života. Najvrijednije u gradu su ljudi, a njihove potrebe, želje i htijenja okosnica su onoga što nas pokreće, zaključio je gradonačelnik Pirak.

– Županija se do sada maćehinski odnosila prema Gradu Čazmi. Meni je izuzetna motivacija i čast tu priču promijeniti. Čazma je biser naše županije i radit ću sve na daljnjem razvoju, kako Grada Čazme tako i cijele županije. Upoznat sam s nekim problemima u Čazmi, prije svega infrastruktura, problem Doma zdravlja nedostatak liječnika i medicinskog osoblja što se izrazito osjeća u Čazmi. Zajednički ćemo raditi na rješavanju tog problema. Ono što me prije svega veseli je ono što se radilo u Gradu Čazmi i to što se Čazma razvija. Čazma je primamljiv grad i našim mladima, a gospodin Pirak i njegovi suradnici su svoju zadaću kroz protekle četiri godine odradili i zato su ponovno dobili povjerenje. Želio bi da iduće godine na Dan Grada Čazme možemo kazati što je napravljano i možda potaknuli neke nove projekte, tako da ne ostane sve samo na lijepim riječima, obećao je župan Marko Marušić.

– Svake se godine razveselim kad dobijem pozivnicu za Dan Grada Čazme, a ove je godine bilo baš od srca. Čestitam na uspjesima koje ste imali u zadnje dvije godine, kako se nismo vidjeli. Čestitam na izborima i želim da naša suradnja bude kao i do sada ili još bolja. Na dobrom smo putu da Radlje ob Dravi i Čazma zajedno idemo putem zelenog turizma. Vidjet ćete koliko će ovaj bazen u Čazmi značiti za turistički uzlet. Mi smo prvi u Sloveniji izgradili biološki bazen, i nitko nije ni znao za Radlje ob Dravi, dok ga nismo izgradili. Ljudi kod nas nisu se bavili turizmom, ali s bazenom došao je i turizam. Prepoznat je upravo veliki potencijal u biološkom bazenu, dolaze nam turisti iz cijelog svijeta. Tako će vjerujem biti i ovdje. Čazma će postati jedan od najljepših bisera Hrvatske u turizmu, optimistično je najavio Alan Bukovnik, župan Općine Radlje, čestitajući Čazmankama i Čazmancima Dan Grada i Župni blagdan.

Najviše priznanje Grada „Zlatni grb“ dobio je ugostitelj Milan Ruškovec, a priznanja Gradonačelnika, „Čazmanske mažoretkinje“ i Moto klub „Usamljeni jahači“.

Prije svečane sjednice položen je vijenac i odana počast braniteljima poginulim u Domovinskom ratu, a prigodni program izveli su članovi Puhačkog orkestra Čazme i Čazmanske mažoretkinje.