Održan je tradicionalni susret gradonačelnika Grada Čazme Dinka Piraka sa župnicima Čazmanskog dekanata, koji brinu o župama i sakralnim objektima.

Na početku susreta, gradonačelnik je istaknuo kako je suradnja župa i Grada Čazme u proteklih godinu dana bila na jako dobrom nivou, osobito kad se uzmu u obzir okolnosti od prošle godine, gdje nas je pandemija oštetila u mnogočemu.– Suradnja sa župnicima je na jako dobrom nivou. Zajednički pokušavamo riješiti neke probleme koji se tiču naših župa i objekata. Imali smo nesreću da nas je pored pandemije snašao i potres pa imamo i tu dodatnih problema i oštećenja na gotovo svim sakralnim objektima – rekao je gradonačelnik.

Župnici su iznijeli svoje planove i potrebe, upoznali gradonačelnika s problemima s kojima se susreću u održavanju sakralnih objekata te mu zahvalili na pomoći i kooperativnosti. Čazmanski župnik i dekan Čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš suradnju s Gradom ocijenio je vrlo dobrom.

Što se tiče obnove Crkve svete Marije Magdalene u Čazmi, ono što je bilo planirano od radova u većem je dijelu i obavljeno, a ti intenzivni radovi na obnovi protegnut će se i na ovu godinu. U planu je sanirati štetu koja je nastala od potresa, za što je za sredstva aplicirano na natječaj Ministarstva kulture i medija. Nastavlja se obnova i oltara u crkvi i orgulja, što je bilo u planu i prije potresa. – Mi smo i prošle godine dobili sredstva od Grada Čazme s kojima smo uspjeli osigurati onaj dio koji nam je falio. Tako da svake godine, malo po malo, u fazama uspijemo realizirati što smo predvidjeli i zacrtali za godinu pa smo to uspjeli i u 2021. godini – istaknuo je preč. Lauš.

Riječima dekana pridružio se i župnik Župe svetog Nikole Biskupa iz Miklouša, Ivan Tomak koji je zahvalio gradonačelniku Piraku i Gradu na suradnji i pomoći. – Naša crkva u Mikloušu nije stradala od potresa, nema nikakvih pukotina, ali radili smo na drugim projektima vezanima uz crkvu. Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam Grad i Župa to financijski ne mogu te se nadam da ćemo se moći osloniti na neki fond za obnovu – kazao je vlč. Tomak.

Stjepan Levanić, župnik župe u Vrtlinskoj također je upoznao gradonačelnika Piraka s oštećenjima na crkvi u Vrtlinskoj i planovima obnove. – Kompletno su napravljeni radovi oko utvrđivanja štete, čekamo kad će biti moguće početi sanirati župnu crkvu. Što se tiče kapela na području župe, one nisu oštećene – istaknuo je vlč. Levanić.

U Gradskom proračunu Čazme ove je godine osigurano ukupno 170.000 kuna za redovito financiranje župa na čazmanskom području, 100.000 za čazmansku župu, po 20.000 za Draganec i Miklouš te po 10.000 za Dapce, Vrtlinsku i Župu sv. Margarete u Dubravi.

Foto: Davor Kirin