U srijedu 15. veljače u Čazmi je održan tradicionalni godišnji susret gradonačelnika Dinka Piraka i njegovih suradnika sa župnicima s čazmanskog područja.

Potresi, ali i nedavne vremenske neprilike koje su pogodile čazmansko područje nanijeli su značajnu štetu na crkvama i drugim sakralnim objektima. Uza sredstva koja su župe osigurale putem Ministarstva kulture i biskupija, novac za obnovu i redoviti rad i ove je godine osigurao i Grad Čazma, u iznosu od 22.500 eura.

Grad Čazma ima šest župa koje vodi pet župnika, a gradonačelnik je pohvalio suradnju sa svima.

– Čazmanski kraj bogat je spomenicima kulture, među kojima su i naše crkve. Drago mi je što obnove objekata idu prema planu, pri čemu i Grad Čazma pomaže, u skladu sa svojim mogućnostima – istaknuo je gradonačelnik.

Od svih sakralnih objekata na čazmanskom području, najintenzivniji su radovi na romaničkoj Crkvi sv. Marije Magdalene u Čazmi koja je ove godine, kao prvi hrvatski lokalitet, uvrštena na kulturnu rutu Vijeća Europe Transromanica. Kako je istaknuo dekan Čazmanskog dekanata preč. Dubravko Lauš, trenutačno se uređuju glavna i sjeverna lađa crkve. Na restauraciji je i dio crkvenog interijera pa je crkva zatvorena.

– Mise održavamo u kino-dvorani Centra za kulturu, na čemu smo zahvalni. Ako sve bude teklo prema planu, računam da bismo se u crkvu mogli vratiti iza Cvjetnice, u Velikom tjednu – rekao je dekan Lauš.

Ove bi se godine s restauracije trebali vratiti glavni oltar i propovjedaonica te nadaleko poznate čazmanske orgulje. Za sljedeću godinu, u planu je zamjena prozora i obnova fasade.

Župnik Župe Pohoda Blažene Djevice Marije iz Gornjeg Draganca, vlč. Ivan Grudiček  rekao je kako se intenzivno radi na obnovi Crkve sv. Franje Ksaverskog u Bojani:

– To je naš kapitalni projekt i moramo radove završiti do kraja lipnja, inače nećemo više moći koristiti sredstva koja su nam dodijeljena, a riječ je velikom iznosu od preko 5 milijuna kuna koja su namijenjena sanaciji nakon potresa, rekao je vlč. Grudiček.

Vlč. Mihill Gojani zahvalio je na gradnji mrtvačnice na groblju u Prnjarovcu i osvrnuo se na ostale radove koji su planu.

– Djelomična obnova, prije svega, unutrašnjosti kapelice sv. Nikole. Ostali sakralni objekti nisu u potresu stradali, jedino što ih je nagrizao zub vremena, tako da bi obnova ove kapelice bila naš prioritet, rekao je.

Župnik Župe sv. Nikole Biskupa u Mikloušu Ivan Tomak zahvalio je gradonačelniku Piraku i Gradu Čazmi na suradnji i pomoći. U planu je pokrenuti obnovu Crkve sv. Martina u Martincu, što su podržali svi prisutni.

– Crkva u Martincu je dosta zahtjevna za obnovu, sam Grad i Župa to financijski ne mogu te je plan preko Ministarstva kulture pokrenuti njezinu obnovu, da se ovaj vrijedan sakralni objekt sačuva od daljnjeg propadanja, rekao je vlč. Tomak.

Foto: Davor Kirin