“Čuvajmo okoliš zajedno” projekt je koji zajedno provode Grad Čazma i Općina Štefanje, a u sklopu ovoga projektakojega su u srijedu, 24. travnja, održane javne tribine u Čazmi i Štefanju na temu pravilnog zbrinjavanja otpada. Projekt je započeo 2018. godine i traje do ožujka 2020. godine. Tiče se izobrazno – informativnih aktivnosti o održivom gospodarenju otpadom, a cilj je informirati i educirati cjelokupno stanovništvo Grada Čazme i Općine Štefanje o održivom gospodarenju otpadom, s posebnim naglaskom na sprječavanje nastanka otpada, pravilno odvajanje otpada u kućanstvima, kućno kompostiranje i ponovnu uporabu predmeta. Njegova ukupna vrijednost je 309.639,50 kuna, a sufinancira ga Europska unija iz Kohezijskog fonda.

“Na javnim tribinama „Čuvajmo okoliš zajedno“ želja nam je građanima prezentirati i naučiti ih kako da pravilno zbrinjavaju, nekada smo to zvali smeće, a danas to zovemo otpad, jer u samom otpadu, malo je reći, krije se bogatstvo. Tako da svima onima koji nemaju dovoljno informacija želimo pružiti te informacije. To je jedan zadatak ovih tribina, drugi je da podijelimo nagrade učenicima koje smo animirali u osnovnim i srednjoj školi kao i vrtićance, da rade različite kreativne predmete od recikliranog materijala kojem dajemo novu funkciju”, rekao je Zoran Kovačić iz tvrtke Mediadesk, moderator javnih tribina o zbrinjavanju otpada.

Za područje Grada Čazme nagrađeni su skupina DV Pčelica, Bubamare i skupine Leptirići i Medvjedići (predškola). Iz Osnovne škole Čazma nagrađeni su 1.b razred i 8.c razred. Nagrađen je i 3.c razred Srednje škole Čazma.

Za područje Općine Štefanje nagrađeni su: Predškola OŠ Štefanje, 4. razred OŠ Štefanje i 5. razred OŠ Štefanje.

U sklopu javne tribine održana je i izložba kreativnih radova od odbačenog otpada koje su izradila djeca vrtića, predškole, osnovne škole i srednje škole, a koju do kraja proljetnih školskih praznika možete pogledati u učionici glazbene škole, u Centru za kulturu u Čazmi.

Svi radovi su odlični i svima čestitamo na trudu i kreativnosti!