Nezapamćeno nevrijeme koje je u rujnu prošle godine zahvatilo Bjelovarsko-bilogorsku županiju prouzročilo je goleme štete, ali zahvaljujući Vladi RH koja je za sanaciju šteta Bjelovarsko-bilogorskoj županiji odobrila pomoć u iznosu od 42 milijuna kuna, odnosno 5,5 milijuna eura, posljedice se uspješno saniraju. Najveće štete bile su na području Grada Čazme.

Grad Čazmu u utorak 7. ožujka posjetio je bjelovarsko-bilogorski župan Marko Marušić, koji je, u pratnji gradonačelnika Dinka Piraka posjetio imanja oštećenih u nevremenu.

Potvrdio je da su dosad odrađena već dva isplatna kruga i da je građanima dosad isplaćeno oko osam milijuna kuna ili petina ukupno odobrenog iznosa. Posebno je naglasio da je procedura odobravanja i isplate poprilično komplicirana te da su uz Županijsku skupštinu dio posla u tom postupku morala odraditi i gradska i općinska vijeća.

– Najvažnije je da su isplate krenule. Dosad su isplaćene odštete za područje općine Berek i to u cijelosti te za područje grada Čazme gdje je isplaćeno oko 600 tisuća eura što je trećina ukupnih zahtjeva. Nastavljamo s isplatama i dalje, kako nam budu stizali zahtjevi, mi ćemo ih obraditi i potom spuštati sredstva općinama i gradovima na čijem području su štete i nastale, a oni će ih proslijediti oštećenim građanima – kazao je župan.

Zadovoljan dosad odrađenim poslom je i čazmanski gradonačelnik Dinko Pirak.

– Bili bismo najzadovoljniji da se nevrijeme nije ni dogodilo, ali kad nas je već snašlo, moram zahvaliti Vladi RH i županu koji se izborio za pomoć koja nam je odobrena. Naime, gradonačelnik sam već duže od 20 godina i bilo je tu raznih šteta, ali odštete nikada nisu bile kao što su sada u stopostotnom iznosu i zato zahvaljujem svima koji su nam priskočili u pomoć – kazao je Pirak potvrđujući da novac stiže u prave ruke.

Najviše zadovoljstva je među oštećenim građanima kojima sada na račune sjeda odobrena odšteta koja će im u cijelosti pokriti nastalu štetu.

– Zadovoljna sam odobrenom odštetom i tim sredstvima ću podmiriti kupnju kukuruza i sijena koje je propalo. Ovaj novac će nam puno pomoći da nastavimo s poslom dalje i uistinu sam prezadovoljna i zahvalna svima na pomoći, i županu i gradonačelniku i svima koji su nam pomogli – kazala je Đurđica Hrlić, vlasnica obiteljskog gospodarstva iz Bosiljeva. Na svom poljoprivrednom gospodarstvu pretrpjela je i prijavila štetu u iznosu od preko 200 tisuća kuna. Ima 53 grla stoke, a potpuno su joj bili uništeni usjevi kukuruza na oko 12 hektara.

U Bosiljevu značajnu štetu na obiteljskoj kući pretrpio je Josip Đudarić. Uz donaciju u građevinskom materijalu u iznosu od 29.928 kuna Đudariću je isplaćena i odšteta u novcu u iznosu od 51.821,20 kuna, odnosno 6.877,86 eura.

– Zbog oštećenja morali smo mijenjati cijeli krov, no dobili smo pomoć od grada i županije i mislim da će nam to biti dovoljno za sanaciju ukupne štete – potvrdio je Đudarić zahvalivši svima na pruženoj pomoći.

Župan Marušić i gradonačelnik Pirak sa suradnicima posjetili su i Javnu vatrogasnu postrojbu Grada Čazme koja je bila nositelj aktivnosti u pružanju pomoći građanima i sanaciji posljedica nevremena. Prilikom brojnih intervencija štetu je pretrpjela i sama vatrogasna postrojba, točnije na njihovom vozilu kao iznimno važan dio opreme nepopravljivo su oštećene ljestve.

– Vatrogasci su bespomoćni bez svoje tehnike i zato je jako dobro da je Grad Čazma zajedno s Vatrogasnom zajednicom i Javnom vatrogasnom postrojbom nabavio vozilo s ljestvama vrijedno 66.000 eura. Vozilo nije novo, ali ima sve potrebne certifikate i u jako dobrom je stanju – potvrdio je Josip Heger, zapovjednik Vatrogasne zajednice BBŽ.