U tijeku je provedba javne nabave za odabir najpovoljnijeg ponuđača za izgradnju Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma, u sklopu kojega se nalazi biološki bazen.

Biološki bazen je inovativan i ekološki sadržaj, prvi takav javni objekt u Hrvatskoj, a način izvedbe je osmišljen kao prirodi prihvatljiv, u prirodno stvorenom udubljenju. Uz biološki bazen predviđena je poučna interpretacijska staza, škola u prirodi, promatračnice za ptice i tematsko uređen ugostiteljski objekt.

Svi su sadržaji prilagođeni osobama s invaliditetom i slabije pokretljivosti.

Arhitektonsko oblikovanje biološkog bazena, objekata, glavnih elemenata i vanjskog uređenja proizlaze iz prirode. Polazište za oblikovanje bilo je tumačenje prirodnih značajki krajolika te flore i faune okolice grada Čazme. Svi predmeti i elementi na nenametljiv način sugeriraju i interpretiraju elemente prirode koji se mogu vidjeti u neposrednoj blizini grada, oblikovani su iz prirodnih materijala i na prirodi prihvatljiv način.

Biološki bazen je najatraktivniji element Interpretacijsko-rekreacijskog parka i vizualno najdojmljiviji. Osmišljen je tako da se koristi tijekom cijele godine i da uz plivanje nudi i druge aktivnosti kao što su klizanje, priređivanje priredbi i raznih događaja, rekreaciju, opuštanje itd.. Raznoliki ambijent i program uz bazen namijenjen je različitim ciljanim skupinama, sastoji se od 4 glavna područja karakteristična za biološke bazene: šljunčana plaža, zona za neplivače i školu plivanja, zona za plivače i regeneracijska zona s biljnim supstratom u kojem su posađene podvodne i nadvodne biljke. Tehnologija biološkog bazena omogućava pripremu vode sigurne za kupanje na prirodan i okolišu prihvatljiv način, potpuno bez kemikalija.

Ukupne je površine 1500 četvornih metara.

Vrijednost Interpretacijsko-rekreacijskog centra Bio park Čazma iznosi oko 11 milijuna kuna.