Supermaraton dužine 61 km i 350 metara trči se u nedjelju 24. ožujka 2024. godine. Start je na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića, a cilj u Čazmi u Bjelovarsko-bilogorskoj županiji. Najveći dio trase prolazi kroz Zagrebačku županiju koja je i tradicionalni pokrovitelj ovog sportskog događaja.

U prostorijama Zagrebačke županije u ponedjeljak 18.3.2024. održana je konferencija za novinare na kojoj su zamjenik župana Zagrebačke županije Ervin Kolarec i gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak sa suradnicima najavili 47. međunarodni supermaraton Zagreb – Čazma “Od Kaptola do Kaptola”, koji se održava u nedjelju.

– Izuzetno sam sretan što ponovno možemo najaviti supermaraton. To je najduža cestovna utrka u Hrvatskoj i zaista nije lako prijeći njenu stazu. Očekujem i vjerujem da će ova dugogodišnja tradicija pobuditi velik interes među trkačima te da će se mnogi odazvati. Važno je istaknuti da je Zagrebačka županija jedan od pokrovitelja ove utrke, s obzirom na to da većina njezine trase prolazi kroz područje Zagrebačke županije. Osim samih natjecatelja i mnogi novinari će imati priliku bolje upoznati Zagrebačku županiju. Vjerujem da će mnogi posjetitelji doći i u privatnom aranžmanu kako bi vidjeli ljepote naše županije te se uvjerili u ono što Zagrebačka županija nudi po pitanju turizma, rekao je zagrebački dožupan te i dodao kako su najbolji promotori Zagrebačke županije upravo sportaši čijim se uspjesima Županija ponosi.

Gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak zahvalio je na potpori koju utrka dobiva od strane Zagrebačke županije i istaknuo kako osim što je najduža je i najstarija cestovna utrka u Hrvatskoj.

– Zahvaljujući entuzijastima koji su započeli ovu utrku, ona ima gotovo polustoljetnu tradiciju. Također, svake godine bilježimo prijavu stotinjak maratonaca, a tako je i ove godine. Naravno, utrka nije laka i svaki maratonac koji dođe u Čazmu može se smatrati pobjednikom. Želim zahvaliti i svim maratoncima koji sudjeluju i koji vole trčati ovaj maraton, što dokazuje da je ovaj događaj prepoznatljiv brend, kako sportski, tako i našega grada. U tom smislu, Čazma je već prepoznata i po nekim turističkim atrakcijama koje želimo promovirati, što će biti slučaj i ove godine, naglasio je gradonačelnik i pozvao žitelje Zagreba i Zagrebačke županije da dođu u Čazmu i uživaju u nizu događanja koja se pripremaju u sklopu maratona, ali i u turističkoj ponudi u sklopu Čazma Nature.

Početak utrke predviđen je za 8:00 sati s Trga bana Josipa Jelačića, a na cilju u središtu Čazme prvi se maratonci očekuju oko 12:00 sati.

Više detalja o samoj utrci otkrila je pročelnica Grada Čazme Elvira Babić Marković koja godinama priprema ovaj maraton i brine da sve funkcionira besprijekorno i na visokom nivou.

– Vremenski limit je ukupno sedam sati, što znači da su svi koji stignu u Čazmu do 15 sati su zapravo pobjednici. Kotizacije nema ni ove godine. Do sada je već stotinjak natjecatelja prijavljeno iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine te Austrije. Novčane nagrade osigurane su za prva tri mjesta, pri čemu smo ove godine gotovo udvostručili iznose. Prvo mjesto nosi nagradu od 500 eura, drugo 400, a treće 300 eura. Zanimljivo je također da za sve natjecatelje s područja Grada Čazme osiguravamo novčanu nagradu. Iako ih nema puno, svake godine nam je drago vidjeti da netko iz našeg grada istrči ovu utrku, istaknula je Babić Marković.

Kao i ranijih godina, i ove godine organizatori Grad Čazma, Športska zajednica Grada Čazme i Turistička zajednica Grada Čazme pripremaju bogati kulturni, zabavni i sportski program, a djeca predškolskog i školskog uzrasta održat će svoja atletska natjecanja.

– Program u Čazmi traje cijeli vikend. Već u subotu imamo poznatu međunarodnu izložbu vina, Čazmanski Vinokap. U nedjelju tijekom cijelog dana održavaju se razna događanja. Sudjeluje preko 250 djece od vrtićke dobi do srednje škole. Također, imamo i jednu posebnu utrku od 7,5 kilometara koja prolazi upravo šetnicama i turističkim atrakcijama na području grada Čazme. Pripremamo i niz kulturnih, glazbenih i zabavnih sadržaja, za svakoga ponešto, zaključila je Babić Marković.

Foto: I. Gusić