Kako se postaje gradonačelnik, je li taj posao težak, je li dosadan, čime se najviše ponosi u svom gradu, zašto nema nogostupa u Bosiljevu, što će biti umjesto Konzuma, koliko će dugo trajati radovi u Novačićevoj i još mnogo drugih pitanja postavili su danas, 7. svibnja, učenici 2. a i 2. b razreda OŠ Čazma gradonačelniku Dinku Piraku, prilikom posjeta Gradskoj upravi, odnosno Centru za kulturu, u povodu Europskog tjedna. Gradonačelnik je odgovorio na većinu pitanja, među kojima je bilo i onih težih, primjerice koliko ima godina i koliko godina ima njegov pas.

Europski tjedan je manifestacija u Hrvatskoj kojom se obilježava 5. svibnja 1949. godine, dan osnivanja Vijeća Europe i 9. svibnja 1950., dan potpisivanja tzv. Schumanove deklaracije, koji se u Europskoj uniji obilježava kao Dan Europe.

Europski tjedan svake godine uključuje niz različitih događanja u kojima sudjeluju županijski savjeti za europske integracije, lokalne nevladine udruge i pojedinci, tijela državne uprave, osnovne i srednje škole, kao i vodeća hrvatska poduzeća.

„Iznimno mi je drago da su naši osnovnoškolci, sa svojim učiteljicama, iako tako mladi, pokazali veliku upućenost i zanimanje za aktualne događaje u svojemu gradu. To pokazuje kako će, kada odrastu, biti kvalitetni partneri i kreatori budućih politika koje će, nadam se, biti na dobrobit svih“, rekao je gradonačelnik Dinko Pirak, nakon polusatnog učeničkog „rešetanja“.