HRT-ova emisija Ni DA Ni NE  je emisija za mlade debatnoga tipa u čijem nastanku sudjeluju mladi. Program za mlade HRT prošle je jeseni organizirao natječaj za učenike srednjih škola u RH za snimanje kratkoga filma u kojem  mladi imaju mogućnost pozabaviti se problemima u svojoj lokalnoj zajednici. Uz film o problemima koje uočavaju oko sebe, učenici su trebali snimiti i film u kojem učenici predstavljaju svoju školu.

Učenici Srednje škole Čazma, uz svoju školsku knjižničarku profesoricu Suzanu Pušić, odlučili su prijaviti se na natječaj. Problem koji su uočili bilo je uništavanje maloga igrališta iza Gradske knjižnice. To igralište učenici jako vole, Grad ga neprekidno obnavlja, ali  uvijek iznova bude uništeno.

Učenici su u dogovoru s knjižničarkom Suzanom osmislili scenarij i nakon puno poteškoća s vjetrom i hladnoćom snimljen je petominutni film pod naslovom „Zašto uništavamo ono što su naši roditelji platili?. Karlo Šajtar iz 4.c bio je glavni kamerman i montažer, a u filmu glume: Dejan Fortuna i Miroslav Kolenc iz 4.c, Mihael Bajser i Antonio Kavalari iz 3.d te Paula Husnik iz 4.c.  Promidžbeni film o školi trebalo je snimiti tako da se odgovori na tri pitanja: Na što smo ponosni?, Po čemu se razlikujemo od drugih škola? i Što bismo promijenili u našoj školi?. Pri snimanju promidžbenoga filma ekipi se pridružila i Đurđica Majetić iz 4.c.

Rok za slanje filmova bio je 1. prosinca 2014. i nakon pola mjeseca iščekivanja došao je odgovor da je film Srednje škole Čazma ušao  među 16 odabranih filmova i poslužit će kao motivacijski film u jednoj od emisija Ni DA Ni NE., dok će učenici SŠ Čazma gostovati u studiju i sudjelovati u snimanju emisije. Snimanje je bio predviđeno za travanj.

Tako je 24 učenika Srednje škole Čazma iz 4.c, 3.c, 4.d i 3.d razreda u subotu 11. travnja, u pratnji školske knjižničarke Suzane Pušić, gostovalo na HRT- u te sudjelovalo u snimanju emisije. Uz voditelja Davida i profesora Reškovca raspravljali su na temu: Potiče li građanska nebriga za javne prostore vandalizam? Pokazali su da mladi doista imaju puno toga za reći o problemima u svojoj zajednici te je ovo izvrstan primjer promidžbe Srednje škole i grada Čazme te  provođenja nastave građanskoga odgoja.

Emisija Ni DA Ni NE s temom Vandalizam i gostima iz naše škole bila je emitirana na 2. programu HRT- a u petak, 24. travnja u 10.27, a može se pogledati na HRT-ovoj stranici Emisije na zahtjev. Promidžbeni film o Školi možete pogledati na Facebook stranici emisije Ni DA Ni NE.

ni da ni ne 3