U ponedjeljak, 9. rujna, u 8 sati, na početku nove školske godine, gradonačelnik Grada Čazme Dinko Pirak posjetit će Osnovnu školu Čazma.

Naime, iako nije osnivač, odnosno upravitelj škole, već je to Bjelovarsko-bilogorska županija, Grad Čazma već četvrtu godinu uzastopce nabavlja knjige – ove godine riječ je o radnim bilježnicama, mapama za likovni, kutijama za tehnički i atlasima – za sve učenike OŠ Čazma i područnih škola, i to one redovnog, kao i posebnog programa.

Za tu namjenu u Gradskom je proračunu ove godine osigurano 300.000 kuna.

Pored redovitog nastavnog programa, Grad Čazma je, putem projekta Čazma Natura, Osnovnoj školi Čazma osigurao i dodatne sadržaje i opremu.

Tako će učenicima 7. i 8. razreda biti dodijeljeno 20 tableta s futrolama i printer za nastavu iz biologije i kemije. Naime, u okviru projekta Čazma Natura predviđeno je uređenje dviju učionica, engleskog i biologije, za razvoj istraživačkih projekata Osnovne škole Čazma i djece posjetitelja iz ostalih škola. Cilj je da se djeca od najranije dobi uče svijesti o očuvanju prirode i da kroz jednostavne i praktične zadatke usvajaju znanja o prirodi i istraživanju.

Učionica engleskog jezika osmišljena je na način da pruži djeci mogućnost učenja o prirodi na engleskom jeziku i kao press centar koji će stvarati članke za dječje novine na hrvatskom i engleskom jeziku. Na taj način, djecu će se poticati na osmišljavanje i uključivanje u volonterske projekte i akcije, kako bi u budućnosti postali aktivni građani na očuvanju svog okoliša.

U obje učionice ugradit će se moderna interaktivna ploča koja će spajati s tabletima te omogućiti lakši rad učenicima i nastavnicima.

Također, učionica boiolgije opremit će se laboratorijskom opremom – mikroskopi, senzorska tehnologija (mjerenje kakvoće vode, zraka…) itd.

Radovima uređenja i opremanja Istraživačkog i volonterskog centra Osnovna škola Čazma pristupit će se nakon što OŠ Čazma provede energetsku obnovu školske zgrade, odnosno kroz par mjeseci.

Uz opremanje učionica, u okviru projekta Čazma Natura predviđeno je i uređenje parka „Arboretum“.

Park Arboretum nalazi se između Interpretacijsko-rekreativnog centra, Osnovne škole i autobusne stanice. Uređenje predstavlja dio cjelovite informacijsko obrazovne priče interpretacije prirode i biološke raznovrsnosti šuma Čazme.

Cilj ovog elementa je uređenje zanimljivog arboretuma s autohtonim biljkama koji bi, na djeci zabavan način, približio život biljaka i poučio ih o zanimljivim biljnim vrstama u Školi u prirodi „Ptičji svijet“. Uređenje Parka Arboretum je važno i zbog skraćenja puta djeci od autobusne stanice do škole jer će na taj način djeca ujedno dobiti sigurniji put od i do škole, kroz tematsko-poučnu stazu, koja će svakodnevno služiti djeci i voditi ih kroz razne sadržaje.

Cijelo je područje odvojeno od okoline postojećim živicama, planirano je i obogaćivanje sadnjom novih autohtonih vrsta drveća, grmlja i trajnica te uređenjem edukativnim sadržajima.

Arboretum će se tako sastojati od Škole u prirodi „Ptičji svijet“, koja je osmišljena kao učionica na otvorenom, s deblima i mrežama kao sjedalima i gnijezdom na koje se može uspeti ljestvama. Gnijezdo služi interpretaciji prirode i kao promatračnica ptica; Interpretacijskog tunela – poučne sobe oblikovane kao pletivo, u kojem se nalaze poučne ploče o prirodnoj baštini, biljnom i životinjskom svijetu Čazme i ostale informacije; Poučno-tematskog puta, koji interpretira razne vrste biljaka, prostora za druženje, sa sjedalima te prostorijama za odmor i igru u obliku gnijezda na stablima.

Školska djeca bi u okviru školskih aktivnosti sama sadila, održavala i mijenjala arboretum.

U tijeku je potpisivanje ugovora s odabranim izvođačem radova te provedba javne nabave za usluge stručnog nadzora. Početak radova predviđa se za listopad.

Izgradnja i opremanje Istraživačko – volonterskog centra i uređenje Parka Arboretum vrijedni su ukupno oko 1 milijun kuna i financiraju se iz projekta Čazma Natura, ukupno vrijednog 26 milijuna kuna.