U Gradu Čazmi održana je uvodna konferencija treće faze projekta Zaželi – Uključi se! – program zapošljavanja žena.

III. fazu projekta Zaželi – Uključi se! provodi Gradskog društvo Crvenog križa Čazma, u partnerstvu s Hrvatskim zavodom za zapošljavanje, Centrom za socijalnu skrb Čazma i Gradom Čazma.

Voditelj sve tri faze projekta, Ivan Tomašević, istaknuo je da će se za provedbu projekta utrošiti 840.324,68 kn iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova, Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali, a Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike odobrilo je maksimalan iznos prihvatljivih troškova.

Opći cilj projekta, kao i u prve dvije faze do sad, je omogućiti zapošljavanje žena pripadnica ranjivih skupina na području grada Čazme.

Također, projektom se želi povećati zapošljivost i konkurentnost na tržištu rada teže zapošljivih žena i žena s nižom razinom obrazovanja slabije razvijenog ruralnog područja i povećati kvalitetu života i socijalnu uključenost starijih i osoba i/ili nemoćnih osoba.

Na projektu je zaposleno 17 žena koje pružaju usluge za više od stotinu krajnjih korisnika.

Projekt Zaželi – program zapošljavanja žena u Čazmi se provodi od 2017. godine. Kroz njega je do sada zaposleno 20-ak žena koje su tijekom godina skrbile o oko 200 krajnjih korisnika.

Kako je istaknuo gradonačelnik Čazme Dinko Pirak, koji je također prisustvovao konferenciji, riječ je o višestruko korisnom projekt gdje posao pronalaze teško zapošljive žene s mogućnošću prekvalifikacije za nova zanimanja, kao i briga o potrebitim starijim stanovnicima.

Tijekom provedbe projekta, u kojega je do sada ukupno uloženo oko 650.000 eura, djelatnice su se dokvalificirale za geronto-domaćice i računalne operatere.

–             Grad Čazma skrbi o svim kategorijama društva te kontinuirano radi na podizanju kvalitete života svojih sugrađana. Glede naših sugrađana starije životne dobi, uz projekt Zaželi, Grad provodi i program Pomoći u kući kojemu je također cilj briga o starijim i nemoćnim osobama, a također značajna sredstva uložena su u obnavljanje i opremanje doma umirovljenika kako bi se osigurao kvalitetan prostor za druženje i boravak naših starijih sugrađana, zaključio je gradonačelnik.

Budući da je konferencija održana dan uoči Dana žena, voditelj Tomašević i gradonačelnik Pirak uručili su okupljenim ženama cvijeće.

Foto: Davor Kirin