Plan je u sljedećoj godini u Gradskom proračunu Grada Čazme povećati naknade za novorođenčad. Tako bi sa sadašnjih 1000 kuna za prvo i drugo dijete naknada porasla na 2000 kn po djetetu, a za svako treće i sljedeće dijete, obitelj bi, umjesto sadašnjih 2000 kuna dobila jednokratnu novčanu pomoć u iznosu od po 5000 kuna. Za tu namjenu u Gradskom proračunu potrebno je predvidjeti 250.000 kuna. Grad Čazma isplaćuje naknade za novorođenčad još od 2005. godine i ovo je treće povećanje u tom razdoblju. Na godinu se na čazmanskom području rodi oko 70 beba pa je svaka pomoć i više nego dobrodošla.

“O Prijedlogu Proračuna Grada Čazme za 2019. godinu gradski će vijećnici raspravljati za otprilike dva tjedna kada ćemo tu odluku dati na usvajanje Gradskom vijeću Grada Čazme. No vjerujem da će naši vijećnici podržati ovaj prijedlog, bez obzira kojoj orijentaciji pripadali. Inače moram pohvaliti rad Gradskog vijeća Grada Čazme koji je, iako je ono šarolikog sastava, konstruktivan i uspješno zajednički donosimo odluke za dobrobit naših građana”, navodi gradonačelnik Grada Čazme, Dinko Pirak.

Gradu Čazmi nisu strane odluke koje se tiču socijalne kategorije društva jer već treću godinu za redom kupuju udžbenike i radne bilježnice za sve učenike osnovne škole, bez obzira na socijalni status, čak i usprkos tome što Grad nije osnivač škole. U Gradu Čazmi izdvaja se i za učenike putnike koji su zaboravljeni od države, a do škole putuju na relacijama kraćim od 5 km. Za njih u državnom proračunu nije predviđena subvencija pa je i taj trošak na sebe preuzeo Grad Čazma. Grad djelomično sufinancira i nabavku udžbenika za srednju školu, omogućuje povoljne studentske kredite te isplaćuje jednokratne novčane pomoći studentima koje su također ove godine udvostručene te sada iznose 1000 umjesto 500 kuna. Upravo je u tijeku veliki europski projekt koji predviđa dogradnju i obnovu dječjeg vrtića u Čazmi, vrijedan 6,5 milijuna kuna, a nema dugo završena je obnova starog dijela vrtića koju su zajednički financirali Ministarstvo za demografiju i Grad Čazma. Grad provodi i EU projekt u sklopu poziva za Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja, na temelju kojeg će se omogućiti boravak djece u vrtiću u poslijepodnevnim satima. Kao što smo već naveli, bez obzira što nije osnivač, Grad Čazma brine o osnovnoškolskim objektima pa se tako već drugi društveni dom prenamjenjuje u školsko-sportsku dvoranu za Područnu školu u Grabovnici pokraj Čazme, koja se također obnavlja, a unatrag nekoliko godina, u Gradu Čazmi izgrađeno je i nekoliko dječjih igrališta.

“Grad Čazma još od 2009. godine nosi titulu grada – prijatelja djece te je svake godine nastojimo opravdati. Nadam se da u tome i uspijevamo”, zaključuje gradonačelnik Pirak.