U petak, 20. rujna, od 10 do 12 sati u prostorijama Gradske vijećnice (Kralja Tomislava 1) u Čazmi Zaklada Ana Rukavina će održati akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica povodom Svjetskog dana darivatelja koštane srži.

Ova akcija u Čazmi održat će se na inicijativu gospođe Vesne Ruklić i gospođe Ivane Popilovski uz podršku Super radija, Društva Naša djeca Čazma, Grada Čazme te Gradskog društva Crvenog križa Čazma kako bi zajedno pomogli oboljelim osobama u Hrvatskoj i svijetu u potrazi za podudarnim darivateljem te obilježili Svjetski dan darivatelja koštane srži.

Svjetski dan darivatelja koštane srži se od 2015. godine obilježava svake treće subote u rujnu s ciljem zahvale svim darivateljima i potencijalnim darivateljima diljem svijeta koji pomažu oboljelim osobama kako bi dobili svoju priliku za život te podizanja svijesti o važnosti upisa u nacionalne registre darivatelja krvotvornih matičnih stanica kojim možemo spasiti nečiji život.

Svi zdravi građani od 18 do 40 godina starosti mogu se upisati u Hrvatski registar. Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 62.395 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 108 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

 

Kontakt osoba: 

Marija Stapar Zrile

Zaklada Ana Rukavina

koordinator za medije i akcije

091 542 4012

mare@zaklada-ana-rukavina.hr